7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederlandse cyberbeveiligingsbedrijven beloven Nederlandse staatsgeheimen te beschermen na verkoop van Fox IT

- Advertisement -


Een nieuw consortium van zes Nederlandse cybersecuritybedrijven beloofde niet door buitenlandse partijen te worden overgenomen om de cyberkant van belangrijke Nederlandse infrastructuur zo goed mogelijk te beschermen. Zij zijn van mening dat Nederlandse nationale belangen en staatsgeheimen het best worden beschermd door Nederlandse bedrijven. Met deze strategie profiteren de cyberbeveiligingsbedrijven van de controverse die ontstond toen Fox IT in 2015 werd gekocht door een Britse investeerder, meldt het Financieele Dagblad.

Fox IT helpt de Nederlandse overheid met haar cybersecurity. Nadat het was verkocht aan een Britse investeerder, werd bezorgdheid geuit over de verkoop, waardoor het risico op spionage door de Britse geheime dienst werd vergroot.

Het consortium is bij elkaar gebracht door Pieter Cobelens, voormalig directeur van de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD. Het bestaat momenteel uit cyberbeveiligingsbedrijven Legian, Intermax, Grabowsky, Restment, Keylocker en Hudson Cybertec. Met deze “Nederlandse beveiliging” richten de bedrijven zich op bedrijven en organisaties in vitale infrastructuur, zoals drinkwaterbedrijven, havens en luchtverkeersleiding, ziekenhuizen en overheidsinstanties.

Volgens Cobelens verzekeren de bedrijven door een volledig Nederlandse oplossing te bieden hun klanten dat hun beschermde informatie onder meer onder de Nederlandse regels en jurisdictie valt. “Je kunt erop rekenen dat je elektronisch patiëntendossier ergens in Nederland wordt opgeslagen, volgens de Nederlandse privacyregels”, zei hij tegen FD. Als een van de deelnemers van het consortium uiteindelijk wordt verkocht of naar de beurs wil gaan, moet hij het consortium verlaten. Er zijn ook overeenkomsten om lopende projecten over te dragen aan een van de andere bedrijven. Andere bedrijven die zich bij het consortium willen aansluiten, zijn welkom, voegde hij eraan toe.

De nationale coördinator voor terrorismebestrijding en veiligheid verwelkomt het initiatief. “Als beveiliging volledig door Nederlandse bedrijven kan worden geboden, weet je dat ook het Nederlandse belang voorop staat”, zei een woordvoerder tegen FD. Ze vindt het positief dat het bedrijfsleven zelf een oplossing heeft bedacht voor vraagstukken die door de overname van Fox IT naar voren zijn gekomen.

Volgens Fox IT-directeur Ronald Prins biedt het consortium een ​​oplossing voor een probleem dat niet bestaat. De eigendomsstructuur van een bedrijf zegt niets over hoe het bedrijf de beveiliging controleert, zei hij tegen FD, eraan toevoegend dat Fox IT zoals altijd volgens Nederlandse regels werkt.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws