4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederlandse energievoorzieningssystemen kwetsbaar voor hackers: planbureau

- Advertisement -


De Nederlandse systemen voor energievoorziening worden steeds complexer, waardoor ze ook kwetsbaarder worden voor hackers, meldt PBL donderdag in een rapport over digitalisering. Dit verhoogt het risico op stroomuitval, meldt ANP.

Zelfs zonder een cyberaanval kan zelfs een klein probleem grote gevolgen hebben in de gecompliceerde systemen, waarschuwde het PBL. De dienst roept de regering op om in te grijpen. Grote stroomuitval kan volgens het PBL de samenleving ontwrichten.

Het PBL schrijft dat digitalisering het leven makkelijker kan maken, maar waarschuwt dat het ook kan leiden tot een tweedeling in de samenleving. Sommige mensen blijven achter, bijvoorbeeld omdat ze te oud zijn of onvoldoende opgeleid. Digitalisering kan de kloof tussen hen en de rest van de samenleving vergroten.

Digitalisering kan volgens het rapport ook de privacy van burgers schaden. Steeds meer bedrijven verzamelen en bewaren steeds meer data. De overheid maakt regels om privacyschendingen te voorkomen, maar vaak pas achteraf. Grote technologiebedrijven kunnen de mazen in de regels vinden. De overheid heeft daarom meer interne IT-experts nodig.

Het PBL wil dat politici en de samenleving zorgvuldig nadenken over “wat we echt belangrijk vinden”, zoals “privacy, toegankelijkheid en rechtszekerheid”. Op basis daarvan kan het kabinet beslissen welke ontwikkelingen te stimuleren en welke af te remmen. Hoewel het bureau eraan toevoegt dat te veel regulering ook schadelijk is, omdat het de experimenten, tests, verbeeldingskracht en creativiteit beperkt die de samenleving vooruit helpen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws