6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Nederlandse jongeren zijn over het algemeen gezonder en gelukkiger dan Europese leeftijdsgenoten

- Advertisement -


Jongeren in Nederland zijn over het algemeen gezonder en gelukkiger dan jongeren in de meeste andere Europese landen Een studie door de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie onder 227 duizend kinderen tussen 11 en 15 jaar in 45 landen. Nederland scoorde goed in alle categorieën, van ontbijten tot hoe comfortabel kinderen zijn om met hun ouders te praten.

Over het algemeen is de gezondheid van schoolkinderen tussen 2014 en 2018 afgenomen. Nederland is een van de slechts drie landen, samen met Kroatië en Spanje, waar de gezondheid van kinderen in die periode is toegenomen.

90 procent van de Nederlandse kinderen zegt comfortabel te zijn om hun zorgen met hun moeder te bespreken, vergeleken met gemiddeld 80 procent in het buitenland. 81 procent van de Nederlandse kinderen zei hetzelfde over hun vader, tegenover 65 procent in het buitenland. In Nederland zeggen relatief weinig kinderen dat ze gepest worden, 6 procent, en slechts 2 tot 4 procent zegt zo vaak sociale media te gebruiken dat het problemen veroorzaakt – het laagste percentage van alle onderzochte landen.

Nederland scoorde het hoogst als het ging om adolescenten in alle leeftijdsgroepen die dagelijks ontbijten en relatief laag om kinderen die geen fruit of groenten aten. Ons land was ook een van de drie landen met het laagste percentage kinderen met overgewicht of obesitas. Toch vindt 47 procent van de Nederlandse meisjes en 21 procent van de jongens nog steeds dat ze te dik zijn.

Nederland lijkt het ook goed te doen als het gaat om gendergelijkheid bij adolescenten, gezien enkele willekeurige statistieken. In de onderzochte landen poetst ongeveer tweederde van de adolescenten elke dag zijn tanden. Nederland was een van de slechts vijf landen waar er geen geslachtsverschil was in de regelmaat van tandenpoetsen, en een van de drie landen waar er geen significant verschil was in fysieke activiteit tussen jongens en meisjes.

Ook Nederlandse kinderen scoorden goed op het gebied van seksuele veiligheid. Slechts 11 procent van de adolescenten in Nederland zei geen condoom of pil te hebben gebruikt bij hun laatste geslachtsgemeenschap, het op één na laagste percentage na Denemarken (8 procent). In Malta zei 52 procent van de tieners geen bescherming te gebruiken.

Nadeel is dat ongeveer een kwart van de Nederlandse kinderen minstens één keer per week slaapproblemen ervaart. Ze melden ook dat ze meer druk ervaren op school dan vier jaar geleden. En bijna 20 procent van de 15-jarigen in Nederland is minstens twee keer dronken.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws