7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederlandse minister van Financiën betreurt Italië, kwestie coronabonds

- Advertisement -


Over de verhoogde spanningen tussen Nederland en verschillende zuidelijke EU-landen over de uitgifte van “coronabonds”, gaf minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdag aan dat hij eerder “te weinig empathie” had getoond voor de benarde situatie van de zuidelijke economieën van Europa. Een dergelijke maatregel is bedoeld om zwakkere economieën te ondersteunen, met name in het zuiden, die het moeilijk hebben onder de druk van de pandemie van het coronavirus.

Nederland is geen voorstander van uitgifte van obligaties, bevestigde Hoekstra. ‘Maar we willen solidair kijken naar wat redelijk en verstandig is’, vervolgde hij een interview met RTL Z.

‘Als je net zoveel woede oogst als wij, dan heb je het blijkbaar niet goed gedaan’, zei Hoekstra. ‘Wat we niet willen, is heel goed overgekomen, maar wat we wel willen, niet. Ik had het beter moeten doen. ‘

De opmerkingen van de minister komen binnen 24 uur na zowel een boze brief die de Nederlandse regering berispt, geschreven door 12 Italiaanse politieke leiders, als de ernstige bezorgdheid geuit door een voormalig hoofd van De Nederlandsche Bank voor het verzet van de regering tegen een gemeenschappelijk schuldinstrument in de EU. De Italiaanse politici suggereerden dat de Nederlanders egoïstisch en hypocriet waren omdat ze grote bedrijven een genereuze fiscale schuilplaats toestonden, die waarschijnlijk potentiële belastinginkomsten zou herverdelen die in de schatkist van andere landen terecht hadden kunnen komen.

Voormalig leider van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, wees er simpelweg op dat Nederland ‘in het noorden geen rijk land meer zal zijn als het zuiden valt’. De huidige leider, Klaas Knot, was het ermee eens dat een gezamenlijke aanpak noodzakelijk en gunstiger was, net als tientallen andere economen onder leiding van Arnoud Boot, de top van de Universiteit van Amsterdam.

Nederland werkt momenteel, samen met Duitsland, Oostenrijk en Finland, aan de stopzetting van de uitgifte van dit soort schulden, de zogenaamde “coronabonds”, om te voorkomen dat de maatregel permanent wordt. Nederland neemt ook een krachtig standpunt in tegen de activering van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een noodfonds van 400 miljard euro, waardoor critici premier Mark Rutte van hardnekkigheid beschuldigen.

Ondanks zijn spijt over deze kwestie, herhaalde Hoekstra niettemin het standpunt van de regering dat “coronabonds” geen noodzakelijke maatregel is om de aanhoudende economische crisis te verzachten. ‘Onze positie op de coronabonds blijft hetzelfde’, zei hij, ‘maar de positie van solidariteit niet; Ik heb mijn boodschap niet met voldoende empathie gegeven. Maar in solidariteit willen we kijken naar wat redelijk en verstandig is. ‘

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws