1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Nederlandse parlementsleden willen debatteren over berichten van Amerika over de oorlog in Afghanistan

- Advertisement -


‘Er wordt constant gelogen tegen het Amerikaanse volk’, concludeert een instituut dat onderzocht of het Amerikaanse geld voor de oorlog in Afghanistan goed wordt besteed. Betrokkenen wisten vanaf het begin dat de oorlog niet te winnen was. Nederlandse parlementariërs zijn stomverbaasd en willen de zaak bespreken met minister van Defensie Ank Bijleveld, meldt de NOS.

De oorlog in Afghanistan begon in 2001, toen een door de Verenigde Staten geleide coalitie het land binnenviel. De directe oorzaak was de aanslagen van 11 september op de Twin Towers. Het Afghaanse Taliban-regime bood onderdak aan Osama bin Laden – het brein achter die aanvallen. Het regime werd snel verdreven, maar werd nooit echt verslagen. Tot op de dag van vandaag zijn er nog duizenden buitenlandse soldaten in het land – waaronder ook Nederlandse soldaten.

Al met al heeft Nederland sinds 2002 zo’n 29 duizend soldaten naar Afghanistan gestuurd, van wie er 25 zijn omgekomen. Momenteel zijn er ongeveer 160 Nederlandse militairen in het noorden van het land. De oorlog heeft Nederland volgens de NOS naar schatting miljarden euro’s gekost.

Het onderzoek naar de besteding van Amerikaanse gelden aan de oorlog in Afghanistan zou vertrouwelijk zijn, maar The Washington Post kreeg het in handen. Onderzoekers hielden 400 interviews met hoge soldaten en functionarissen. Ze ontdekten dat alle drie de presidenten die de VS de afgelopen 18 jaar leidden – George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump – wisten dat een stabiel Afghanistan, het verklaarde doel van het conflict, was onmogelijk.

‘Het is ongelooflijk dat president na president hiervan op de hoogte was’, zei SP-parlementariër Sadet Karabulut tegen de NOS. ‘De vraag voor ons is of dat ook geldt voor kast na kast. Zijn we ook voorgelogen?’ Hij verzocht om een ​​debat over de kwestie en kreeg steun van bijna de hele Tweede Kamer, de Tweede Kamer.

‘Eerlijke overheidscommunicatie is enorm belangrijk, zeker bij militaire missies’, zei D66-parlementariër Sjoerd Sjoerdsma tegen de omroep. ‘We moeten realistisch zijn over wat er op korte termijn kan worden bereikt en de overheid moet daar transparant over rapporteren.’

“Wederom is duidelijk geworden hoe gemakkelijk het is om jezelf in een oorlog te storten”, aldus PVV-Kamerlid Raymond de Roon. ‘En hoe moeilijk het is om weer fatsoenlijk naar buiten te wringen. Nederland heeft daar ook zijn vingers in.’

Minister van Defensie Bijleveld zei in reactie op het artikel in de Washington Post aan de NOS dat “de veiligheidssituatie in Afghanistan altijd gecompliceerd is geweest en nog steeds niet stabiel is”. Dat is volgens haar de reden dat Nederland daar nog steeds soldaten inzet en de missie tot in ieder geval eind 2021 verlengt. “We kijken niet naar een einddatum, maar naar een eindsituatie, namelijk dat Afghanistan weer in staat is eigen beveiliging. “

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws