4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Nederlandse pensioenfondsen verloren in het eerste kwartaal € 77 miljard

- Advertisement -


De door coronavirus veroorzaakte paniek op de financiële markten was een enorme klap voor de vijf grote pensioenfondsen in Nederland. In het eerste kwartaal van 2020 verloren ze samen ruim 8 procent van de in totaal 910 miljard euro aan contanten die ze eind december hadden, meldt de NOS.

Dat is in totaal 77 miljard euro verloren, waardoor de dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn gedaald. Eind december hadden ABP, PFZW, PME, bpfBouw en PMT allemaal een dekkingsgraad van bijna of meer dan 100 procent. Eind maart was alleen bpfBouw nog ruim 100 procent. De andere vier zweefden rond of onder de 85 procent.

De dekkingsgraad is de mate waarin een pensioenfonds geld beschikbaar heeft om alle toekomstige pensioenbetalingen te dekken. Zo had het zorg- en welzijnsfonds PFZW eind maart een dekkingsgraad van 83,5 procent. Dat betekent dat het fonds bij toekomstige pensioenuitkeringen slechts 83,50 euro per 100 euro kan dekken.

Ambtenarenfonds ABP verloor in absolute zin het meeste met 46 miljard euro, gevolgd door PFZW met 20 miljard euro. Deze fondsen beheren ook verreweg het meeste pensioengeld. Aan de positieve kant herstelden de aandelenkoersen in de eerste weken van april enigszins.

‘Het afgelopen kwartaal was dramatisch’, zei Peter Borgdorff, directeur van PFZW tegen de NOS. ‘Het is heel moeilijk om te zien dat je in korte tijd zoveel geld verliest.’ Maar hij wees erop dat er ook dagen zijn waarop de aandelenkoersen snel stijgen, waardoor de pensioenfondsen kunnen herstellen. ‘Het is veel te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de gevolgen van de corona-crisis voor de pensioenen.’ Hij wil niet te ver vooruitkijken, “maar als de situatie in het derde kwartaal niet is veranderd, wachten we een zeer moeilijke discussie.”

Door de lage dekkingsgraad moeten pensioenfondsen mogelijk de pensioenen verlagen. Dat is nog niet zeker, aangezien markten zich kunnen herstellen en de overheid mogelijk met maatregelen komt. Zo heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vorig jaar pensioenverlagingen voorkomen door de verplichte dekkingsgraad te verlagen die pensioenfondsen moeten handhaven van 100 procent naar 90 procent.

Borgdorff vindt dat de overheid in deze moeilijke tijd ook gepensioneerden moet helpen. ‘Ik hoor gepensioneerden momenteel zeggen: ik vind niet dat we in de steek moeten worden gelaten terwijl anderen worden geholpen’, zei hij tegen de NOS. Maar volgens Borgdorff is het nog te vroeg om te speculeren of deze overheidssteun moet komen in de vorm van lagere pensioenverlagingen of uitstel van bezuinigingen.

Het risico van uitstel van pensioenverlagingen wordt doorberekend aan latere generaties, zei een woordvoerder van pensioenadviseur Aon tegen de omroeporganisatie. ‘Als je 100 euro betaalt terwijl je eigenlijk 85 euro hebt, blijft er minder geld over voor jongere generaties.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws