1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Nederlandse politie waarschuwt voor oplichters van Microsoft: bijna 2.000 slachtoffers sinds vorig jaar

- Advertisement -


De Nederlandse politie waarschuwde voor een scam waarbij nep-Microsoft-medewerkers toegang krijgen tot de computers van hun slachtoffers door te vertellen dat ze hen willen helpen een probleem op te lossen. In 2016 en in de eerste helft van dit jaar werden maar liefst 1.900 Nederlanders het slachtoffer van deze zwendel en verloren in totaal honderdduizenden euro’s. ‘Als u wordt gebeld door een Microsoft-medewerker: hang onmiddellijk op!’ waarschuwt de politie.

Volgens de politie gebruiken de oplichters vaak dezelfde methode. Een Engels sprekende persoon, vaak met een zwak Indiaas accent, noemt zich voordoen als een werknemer van Microsoft. ‘Er zijn problemen met uw computer. Dat willen we graag voor u oplossen.’

Een veel voorkomende methode is dat de oplichter het slachtoffer overtuigt om software te installeren die hem toegang geeft tot de computer van het slachtoffer, om een ​​probleem op te lossen. De oplichters vragen dan om betaald te worden voor hun “werk”, vaak hoge bedragen. In sommige gevallen kregen de oplichters toegang tot het internetbankieren van het slachtoffer en maakten ze geld over van de rekening van het slachtoffer. Eén slachtoffer verloor meer dan 70 duizend euro.

De politie is van mening dat verschillende criminele groepen dit soort oplichting gebruiken. Dus de methoden die ze gebruiken kunnen verschillen.

Microsoft belt volgens de politie nooit uit de lucht. “Als iemand zich voorstelt als Microsoft-medewerker, beantwoord dan niet de vragen, maar hang direct op”, adviseert de politie. En meld altijd dit soort misdaad. Zelfs als de oplichters moeilijk op te sporen zijn, geeft het melden van wat er is gebeurd nog steeds de politie inzicht in hoe de criminelen werken.

“Zo kunnen we mensen waarschuwen en de oplichting verstoren”, zei cyberspecialist Rob van Bree in de politieverklaring. “Ervoor zorgen dat veel mensen op de hoogte zijn van dit soort oplichting en daardoor meer slachtoffers voorkomen, is vele malen effectiever. En het voorkomt veel leed.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft woensdag een rapport uitgebracht waarin staat dat Nederlanders niet snel genoeg reageren op groeiende digitale dreigingen. Dit type oplichting is daar een voorbeeld van, aldus Van Bree. Deze vorm van cybercriminaliteit dook voor het eerst op in 2009. “De recente toename van het aantal meldingen toont aan dat mensen er nog onvoldoende weerstand tegen bieden.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws