4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederlandse politiechef regeert bij inlichtingendienst AIVD

- Advertisement -


De politiechef Erik Akerboom wordt volgens de Volkskrant naar verwachting benoemd tot nieuwe baas van de binnenlandse inlichtingendienst AIVD. Het huidige hoofd van de 18-jarige instantie, Dick Schoof, zal naar verwachting opnieuw toetreden tot het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat hij in 2013 verliet om het nationale bureau voor terrorismebestrijding, NCTV, te leiden.

Akerboom werkte 23 jaar in verschillende functies bij de Nederlandse politie, na vier jaar studeren aan de Politieacademie Apeldoorn. Hij bracht een groot deel van zijn carrière door in Utrecht, voordat hij topagent werd in de regio Brabant-Noord.

Hij stapte uit dat kantoor om de NCTV te leiden als de voorganger van Schoof en schakelde vervolgens over naar een leidende rol bij het Ministerie van Defensie. In 2016 werd Akerboom op 55-jarige leeftijd benoemd tot hoofd van de landelijke politie.

Op dezelfde dag bleek dat de jaarlijkse misdaad voor het eerst in bijna een decennium toenam, en riep Akerboom politici op om meer te investeren in de ontwikkeling van jongeren. Hij betoogde dat het verbeteren van de toegang tot toekomstige kansen zou voorkomen dat jongeren zouden toetreden tot georganiseerde misdaadsyndicaten.

Akerboom speelde zijn rol als politieleider te midden van controverse over de reorganisatie van de nationale politie, een project dat honderden miljoenen euro’s kostte en grotendeels over het budget ging. Eenmaal op zijn werk beloofde hij ook de diversiteit bij de politie te verbeteren en creëerde hij verschillende leiderschapsrollen om dat doel te bereiken, ondanks een duidelijke achteruitgang van officieren met een niet-westerse achtergrond.

Dit doel was enigszins in strijd met de houding van Akerboom op hoofddoeken, die volgens hem niet gedragen moesten worden door iemand in uniform. Hij zei ook dat de problemen binnen de gewone politie, zoals racisme, intimidatie en seksueel wangedrag, niet van de ene op de andere dag zouden verdwijnen.

Om te helpen er grip op te krijgen, lanceerde zijn kantoor een onafhankelijk meldpunt voor officieren die dergelijke gevallen van discriminatie of intimidatie wilden melden. “De hotline heeft direct toegang tot mij”, zei Akerboom in een interview met NRC. Evenzo is hij een groot voorstander van het sturen van Nederlandse politie naar het buitenland om samen te werken aan internationale operaties vanwege de manier waarop het bruggen over de grenzen bouwt, omdat de veiligheidsproblemen van het land vaker een internationale component hebben.

Akerboom is het afgelopen jaar bijzonder uitgesproken geweest over de toename van geweld tegen hulpverleners. Akerboom gebruikte dit om zijn pleidooi te houden bij het aandringen op financiering om politieagenten uit te rusten met elektrische schokwapens.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws