5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Nederlandse premier bevestigt dat volledige vluchten zijn toegestaan, gezichtsmaskers verplicht op luchthavens

- Advertisement -


Het Nederlandse kabinet heeft geen plannen om het aantal mensen of het percentage lege stoelen in vliegtuigen te beperken als onderdeel van het pakket van maatregelen voor sociale afstand die bedoeld zijn om de pandemie van Covid-19 aan te pakken. Het kabinet volgt het advies van RIVM op en stelt gezichtsmaskers verplicht voor iedereen op Nederlandse luchthavens of op vliegtuigen waar de Nederlandse wet bevoegd is, aldus de regering in een verklaring.

Gevraagd naar volledige vliegtuigen tijdens zijn wekelijkse persconferentie, zei premier Mark Rutte dat hij persoonlijk geen probleem zou hebben om in een vol vliegtuig te vliegen. Hij zei dat de snelheid van luchtuitwisseling uitgebreid is onderzocht, omdat het risico op verspreiding van een Covid-19-infectie erg klein is.

‘In het verleden is er ook onderzoek gedaan naar iemand die ooit ebola heeft gehad en zelfs heeft overgegeven in een vliegtuig dat niemand heeft geïnfecteerd. De risico’s zijn dus echt beperkt’, aldus Rutte. ‘We hebben op advies van het RIVM gezegd dat we nog een masker moeten dragen. Dat moet je gewoon doen, want je zit lange tijd soms drie, vier uur in dat vliegtuig.’

Hij zei dat het aan de luchtvaartmaatschappijen is om ervoor te zorgen dat niet-conforme passagiers worden behandeld, inclusief de mogelijkheid om passagiers op de zwarte lijst te plaatsen. Om de besmettingsgraad verder te beperken, mogen passagiers alleen op Nederlandse luchthavens komen als ze geen klachten hebben en een verklaring over hun gezondheidstoestand hebben ingevuld. Ook heeft het RIVM vrijdag in een brief aan het kabinet benadrukt dat het contact tussen passagiers en bemanning strikt beperkt moet worden.

Gezichtsmaskers worden een vereiste voor alle reizigers op Nederlandse luchthavens, aldus de regering. In lijn met het advies van het RIVM zullen de wijzigingen verplicht stellen dat alle passagiers minimaal een niet-medisch gezichtsmasker dragen aan boord van vluchten, maar ook bij het inchecken, beveiligen en wachten bij vertrekhekken op Nederlandse luchthavens.

De regering zei dat het waarschijnlijk onmogelijk was om een ​​fysieke afstand van 1,5 meter tussen mensen in vliegtuigen aan te houden, deels vanwege de sterk gereguleerde en strenge veiligheidsregels voor vliegtuigen. Deze regels blijven echter van toepassing op de luchthavens.

Aangezien de meeste grote luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, al van passagiers verlangen dat ze maskers aan boord dragen, wordt niet verwacht dat de nieuwe richtlijnen substantiële veranderingen zullen veroorzaken in de manier waarop vluchten al werken na de pandemie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws