14.4 C
Utrecht
zaterdag, september 23, 2023

Nederlandse premier noemt Trump’s EU-defensie-uitgaven, VN-kritiek “gerechtvaardigd”

- Advertisement -


Premier Mark Rutte begrijpt waarom de Amerikaanse president Donald Trump kritisch is over de defensie-uitgaven van de NAVO en de EU-landen, zei hij in een toespraak over samenwerking tussen de Verenigde Staten en Nederland. Ook noemde hij Trump’s kritiek op de Verenigde Naties “in de kern gerechtvaardigd”, meldt RTL Nieuws.

De NAVO-landen kwamen overeen om tegen 2024 twee procent van hun bruto binnenlands product aan Defensie uit te geven. Nederland en enkele andere lidstaten van de Europese Unie hebben dat doel nog niet bereikt. Trump en zijn regering bekritiseren regelmatig de Europese NAVO-landen voor het niet verhogen van hun defensiebudgetten.

“Iedereen die lid is van een club moet de vergoeding betalen. We vinden het misschien niet leuk, maar de tijd waarin Europa zich voor een minimaal bedrag onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu zou kunnen verschuilen, is voorbij”, zei Rutte in zijn toespraak. ‘Die beweging is al begonnen onder Obama en de huidige maakt er geen geheim van dat de onevenredige kostendeling binnen de NAVO een doorn in het oog is. Eerlijk gezegd kan ik daar alleen maar veel begrip voor tonen.’

Rutte is een groot voorstander van de NAVO. Hij heeft in het verleden al meerdere keren gezegd dat er geen ander alternatief is – Nederland en de EU kunnen de veiligheid niet alleen garanderen. “Feit is dat na de Brexit ongeveer een vijfde van de totale militaire uitgaven van de NAVO door de resterende EU-leden zal worden verhoogd. Niet meer dan dat. Dat kan op de lange termijn niet worden volgehouden”, aldus Rutte.

Rutte pleitte voor voortzetting van de internationale samenwerking binnen de NAVO, de VN en de Europese Unie. Maar hij erkende ook dat er problemen zijn en noemde de trage besluitvorming in de status van de VN en China als ontwikkelingsland. “De kritiek van president Trump – maar niet alleen die van hem – is waar, dat is waar. Maar in de kern is veel van die kritiek gerechtvaardigd. En daarom denk ik dat we het gedrag van president Trump moeten zien als een kans om door te gaan, te verbeteren en bij te werken het internationale systeem “, aldus de Nederlandse premier.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws