17.8 C
Utrecht
dinsdag, oktober 19, 2021

Nederlandse premier twijfelt over een snelle handelsovereenkomst met VK na Brexit

- Advertisement -


Op 31 januari zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. De onderhandelingen over een handelsovereenkomst beginnen in februari. De Britse premier Boris Johnson heeft er alle vertrouwen in dat er binnen een jaar een akkoord zal worden bereikt, maar de Nederlandse premier Mark Rutte weet het niet zeker.

Rutte denkt dat de kans op een deal binnen een jaar 50/50 is. ‘Omdat een jaar niet erg lang is’, zei hij tegen RTL-journalisten in Davos, waar hij het World Economic Forum bijwoont. ‘En als het VK echt niet bereid is om verlenging te vragen, dan lopen we het risico dat we weer op een klif komen.’ De klifrand waar Rutte naar verwijst is dat de Brexit-overgangsperiode afloopt zonder deal. Hij voegde eraan toe dat hij er hard aan zal werken om dat te voorkomen.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gepland op 31 januari, na eerst te zijn uitgesteld van maart 2019 tot oktober en vervolgens van oktober 2019 tot januari 2020. Op 1 februari is de Brexit een feit. Maar er zal nog steeds een overgangsperiode gelden waarin de Britse en EU-leiders zullen bespreken hoe de toekomst van hun relatie eruit zal zien.

17 procent van de Nederlandse ondernemers is nog niet voorbereid op de Brexit, zo meldt de Nederlandse Kamer van Koophandel KVK vrijdag, meldt NU.nl. Een derde van de ondernemers zei goed voorbereid te zijn en de helft zei “enigszins” voorbereid te zijn op de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK.

Ongeveer 38 procent van de ondernemers geeft aan de transitieperiode te gaan gebruiken om betere voorbereidingen te treffen. Ongeveer hetzelfde percentage zei te verwachten dat de transitieperiode uiteindelijk zal worden verlengd.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws