4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Nederlandse publieke omroepen gaan volgens nieuwe regels grotendeels reclamevrij

- Advertisement -


Nieuwe regels rond de publieke omroep in Nederland zorgen ervoor dat de omroepen niet meer voor 20.00 uur worden verspreid. De websites van de omroepen gaan volgens de NOS ook volledig reclamevrij.

De nieuwe strategie wordt voorgesteld door Arie Slob, de minister van Primair en Secundair Onderwijs en Media. Zijn brief aan de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, is woensdagmiddag nog niet vrijgegeven.

De compensatie voor een deel van de daling van advertentie-inkomsten wordt betaald uit de overheidsbegroting, meldt de NOS. De nieuwe regels zijn van toepassing op alle openbare omroepen, maar niet op particuliere commerciële omroepen zoals RTL, SBS en Veronica.

De televisiekanalen NPO1 en NPO2 zullen doorgaan met operaties die vergelijkbaar zijn met hun huidige televisieschema’s. Het NPO3-kanaal zal echter meer werk van regionale kanalen presenteren in plaats van hun op jongeren gerichte line-up.

Openbare omroepen die lid zijn van een lidmaatschap zullen ook minimaal 50 duizend leden moeten hebben om hun uitzendvergunning te behouden, schreef RTL Nieuws. Dat is een afname van de huidige regels die bepalen dat omroepen 150 duizend leden nodig hebben.

De nieuwe drempel zal de omroepen Human (68.000 leden) en WNL (50.000 leden) waarschijnlijk helpen, maar niet omstreden outlet PowNed. PowNed, gelanceerd in 2010, telt 25 duizend leden.

NOS en NPR werken niet onder een lidmaatschapsregeling. Van de twee omroepen wordt verwacht dat ze nauwer gaan samenwerken, zo meldt de NOS.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws