7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Nederlandse regering, gemeenten moeten meer doen tegen dakloosheid: Adviesraad

- Advertisement -


De Nederlandse staat en gemeenten doen niet genoeg om dakloosheid aan te pakken, meldt de raad voor volksgezondheid en samenleving RVS in een rapport met de titel ‘Herstel begint met een huis’ dat dinsdag aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wordt aangeboden. Volgens RVS vraagt ​​de situatie om een ​​structureel andere aanpak, ook gezien de coronaviruscrisis, meldt de NOS.

Vorig jaar meldde het CBS dat het aantal daklozen in Nederland tussen 2009 en 2019 meer dan verdubbelde van 17.800 naar 39.300. De stijging was vooral zichtbaar bij jongeren en niet-westerse allochtonen.

De groep daklozen in Nederland is volgens de RVS diverser geworden en daar houdt het kabinetsbeleid en de hulpverlening onvoldoende rekening mee. Er moet meer worden gedaan om deze mensen te helpen, en dit begint met het verbeteren van de coördinatie tussen de verschillende ministeries.

De Raad vindt dat de overheid zich meer moet richten op het creëren van tijdelijke huisvesting in bestaande gebouwen, zoals leegstaande kantoorgebouwen. Een meer flexibele benadering is nodig voor de zogenaamde kostendelingsnorm, waarbij de bijstandsuitkeringen worden verlaagd wanneer iemand samenwoont met een andere volwassene.

Deze maatregelen zijn volgens de Raad mogelijk binnen de bestaande wet- en regelgeving.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws