4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Nederlandse regering steunt EU over nieuwe vliegbelasting

- Advertisement -


Nederland en acht andere Europese landen roepen de Europese Unie op om een ​​belasting op vliegreizen in te voeren. De regeringen van de negen landen hebben een manifest ondertekend waarin de Europese Commissie wordt verzocht hierover een voorstel te doen, dat zal worden overhandigd aan Europees commissaris Frans Timmermans.

Naast Nederland wordt het manifest ondertekend door Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg, Denemarken, Zweden en Bulgarije. “In vergelijking met de meeste andere transportmiddelen is de luchtvaart niet voldoende geprijsd. Het luchtvaartvervoer is vrijgesteld van accijnzen, er wordt geen btw geheven op internationale vluchten, er is geen gecoördineerde ticketbelasting en er zijn geen economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. luchtvaartsector “, zeiden de negen nationale regeringen in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de landen wordt de CO2-uitstoot door vliegreizen momenteel niet voldoende belast in vergelijking met andere transportmiddelen. Ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van vliegen, maar dat komt niet tot uiting in de prijzen van vliegtickets, beweren ze.

“Niet alleen Nederland, maar een grote groep andere Europese landen vindt het niet juist dat vliegen, in tegenstelling tot auto, bus of trein, op geen enkele manier wordt belast”, aldus staatssecretaris Menno Snel van Financiën. “Door nu samen te werken, hopen we dat dit belangrijke onderwerp nu verder kan vliegen in Europa.”

Nederland pleit al jaren voor Europese wetgeving over vliegbelasting. Als deze poging niets oplevert, is Nederland van plan om vanaf 2021 een nationale belasting van 7 euro per vliegticket in te voeren. De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, zal binnen twee weken over dit voorstel debatteren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws