4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Nederlandse regering steunt verbod op gevaarlijk vuurwerk

- Advertisement -


Coalitiepartij ChristenUnie steunt het verbod op knal- en raketvuurwerk in Nederland. De christelijke partij is de eerste regeringspartij die een advies heeft uitgebracht over het advies van de Onderzoeksraad, meldt RTL Nieuws.

Het bestuur noemde nieuwjaar de gevaarlijkste tijd van Nederland en zei dat het tijd is om het ‘patroon van veel blessures en ongeregeldheden’ te doorbreken. De Onderzoeksraad concludeerde dat knallers of crackers en raketten verboden moeten worden omdat ze de meeste verwondingen en storingen veroorzaken. Jaarlijks raken volgens het bestuur veel mensen gewond door vuurwerkraketten. Deze raketten worden uit iemands hand geschoten, soms gericht op omstanders of vanuit wankele flessen. Voetzoekers veroorzaken grote overlastproblemen en “nodigen roekeloos gedrag uit”, aldus de Onderzoeksraad.

“We willen echt dat Nieuwjaar voor iedereen een feest is en dat is op dit moment niet het geval. Er zijn veel gevallen van oogletsel, veel overlast en mensen die door vuurwerk worden geraakt en naar het ziekenhuis moeten”, ChristenUnie parlementariër Carla Dik-Faber zei. Ze voegde eraan toe dat de partij geen volledig verbod op consumentenvuurwerk ondersteunt. “Stop het gevaarlijkste vuurwerk. Met al het andere vuurwerk en natuurlijk de oliebollen maken we er voor iedereen een leuk feestje van.”

Het kabinet overweegt nog steeds een reactie op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad. De VVD en het CDA hebben aangegeven te wachten op de reactie van de regering alvorens zelf een standpunt in te nemen. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft eerder aangegeven de aanbevelingen met de politie en burgemeesters te zullen bespreken.

GroenLinks, 50Plus, dierenpartij PvdD en SGP spraken allemaal hun steun uit voor een dergelijk verbod.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws