4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Nederlandse scholen blijven open ondanks bezorgdheid Covid-19: Minister

- Advertisement -


Minister Arie Slob voor Basis- en Secundair Onderwijs houdt vast aan de beslissing om scholen voorlopig open te houden, ondanks zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Hij benadrukte vrijdag dat leerlingen en leerkrachten met ziektesymptomen thuis moeten blijven, meldt de NOS.

Als zieke leraren en leerlingen ertoe leiden dat er te weinig mensen op school komen, zal Slob niet ‘het onmogelijke vragen’, zei hij. ‘Ik begrijp heel goed dat hier grenzen aan kunnen zijn. Het kan ook betekenen dat klassen naar huis moeten of dat een school zelf kan concluderen dat ze niet open kan blijven.’ Hij voegde eraan toe dat het ministerie scholen zal ondersteunen bij hun beslissingen.

Ouders zullen ook niet worden gestraft voor het overtreden van de leerplichtwetten als ze vooralsnog besluiten hun gezonde kinderen thuis te houden, zei een schoolvereniging onder verwijzing naar een motie die in het parlement is aangenomen. Een woordvoerder van minister Slob zei dat in het algemeen kinderen die geen ziektesymptomen hebben en waarvan de scholen open zijn, toch lessen moeten volgen.

Toen premier Mark Rutte donderdag ingrijpender maatregelen aankondigde in de strijd om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, riep hij instellingen voor hoger onderwijs op om lessen in colleges te schrappen en alternatieve middelen te vinden om studenten te onderwijzen. Maar hij liet de kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen niet sluiten.

Dit leidde tot bezorgdheid onder parlementariërs, zowel van de oppositie als van de coalitiepartijen. Ze vroegen zich af waarom Nederland scholen open hield, terwijl andere landen zoals Denemarken hun scholen sloten. PVV-leider Geert Wilders noemde dit “onverantwoordelijk” en “spelen met het leven van mensen”, in een debat over de nieuwe maatregelen. Ook de FvD, PvdD, 50Plus, DENK, een PvdA vindt dat scholen moeten sluiten.

Maar de premier verdedigde zijn beslissing en zei dat kinderen geen risicogroep zijn als het gaat om het coronavirus, en wees erop dat als kinderen thuis moeten blijven, minstens één van hun ouders hetzelfde moet doen. ‘De sociale gevolgen zijn dan te groot, want ook ouders moeten thuis blijven. Ze werken voor de politie, de brandweer, [and municipal health service] GGD ‘, zei hij donderdag op een persconferentie.

Dat de instellingen voor hoger onderwijs werden opgeroepen, heeft te maken met het feit dat studenten en medewerkers in het hoger onderwijs in een internationale omgeving werken. ‘Er zijn veel nationaliteiten en dus veel in- en uitstroombewegingen’, zei minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in een brief aan het parlement, aldus de NOS. In het beroepsonderwijs, het basis- en voortgezet onderwijs is dat een stuk minder, zei hij.

De Nederlandse universiteiten en hogescholen geven gehoor aan de oproep van de premier en de meesten sluiten vrijdag al hun deuren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws