8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Nederlandse topvoetballers boycotten tv-show over racistische opmerkingen van gastheer

- Advertisement -


De Nederlandse heren-, dames- en onder-21 voetbalteams lieten zich niet meer interviewen door televisieprogramma Veronica Inside na een racistische reactie van gastheer en oud voetbalanalist Johan Derksen werd deze week uitgezonden. Virgil van Dijk, aanvoerder van het herenteam, wijst erop dat dit zeker niet de eerste keer is dat Derksen aanstootgevende opmerkingen maakt.

In het meest recente geval gaf Derksen commentaar op een foto van een man in blackface, verkleed als Zwarte Piet, met een bordje waarop stond: “Zwarte Piet Lives Matter.” Hij vroeg zich af: ‘Weten we zeker dat dat niet Akwasi was?’ verwijzend naar een muzikant en burgerrechtenactivist in Nederland.

De opmerking werd door velen in het publiek niet goed ontvangen en verschillende sponsors haalden hun bedrijf uit het programma of zeiden dat ze in de toekomst niet meer met de show zouden adverteren. Derksen weigerde vrijdag om zich te verontschuldigen en zei: “Ik ben er om mijn mening te geven en dat zal ik blijven doen tot mijn laatste adem. Dit is weer een storm in een theepot die zal omwaaien.”

‘Dit is gewoon een voetbalkantine-gesprek? Is dit slechts een mening?’ lees een gezamenlijke verklaring die Van Dijk op zijn Twitter-account plaatste. ‘Nee! Dit is overdreven. Niet voor de eerste keer. Niet voor de tweede keer. Keer op keer. Genoeg is genoeg.’

In het verleden bevond Derksen zich in heet water om politicus Sylvana Simons te vergelijken met een aap, omdat hij tekeerging over het percentage spelers met een Marokkaans erfgoed dat is geselecteerd voor Nederlandse amateurvoetbalclubs, waarbij geweld in het voetbal wordt toegeschreven aan mensen met een Marokkaanse achtergrond, opmerkingen tegen het land van Turkije, en homofobe opmerkingen.

‘Morgen is er weer een controverse. Dit gebeurt vaak’, zei Derksen in een interview met AD.

“Vrijheid van mening is goed en erg belangrijk, maar een mening of grap kan pijn doen of kwetsend zijn. Dat heeft gevolgen en Veronica Inside heeft dat punt bij ons bereikt. In het voetbal is geen plaats voor racisme ”, aldus de geprezen vrouwenvoetbal-middenvelder Merel van Dongen.

Van Dijk dacht niet dat dit zomaar zou omslaan, zoals Derksen suggereerde. ‘Wij, de Oranje-internationals, worden door dit programma niet meer geïnterviewd’, aldus de verklaring.

Derksen had eerder op de dag ook weinig respect voor adverteerders die de show verlieten. “Ah, die reclameblokken zijn al veel te lang. Ik dacht niet eens dat het zo’n slechte grap was, ‘zei hij.Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws