-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Negatief reisadvies voor Kroatië; Vakantie Nederlands vertelde dat ze naar huis moesten komen

- Advertisement -


Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies of Kroatië aangescherpt vanwege toenemende coronavirusinfecties in het land. Een code oranje waarschuwing is nu van toepassing op Kroatië – Nederlanders wordt dringend verzocht daar alleen heen te gaan als het absoluut noodzakelijk is. Het ministerie waarschuwde ook voor probleemplekken in de regio’s Aragón en Catalonië, met name in Barcelona, ​​waar de stranden afgelopen weekend vol waren met wederverkopers.

Reisorganisaties inventariseren momenteel hoeveel Nederlanders op vakantie zijn in Kroatië. Sectorvereniging ANVR schat dat het er duizenden zijn, zei een woordvoerder tegen de NOS. Mensen die een pakketreis hebben geboekt, worden gerepatrieerd door hun reisorganisatie.

Nederlanders die er met de auto naartoe zijn gereisd, wordt geadviseerd om direct na te gaan wat hun mogelijkheden zijn voor een veilige terugkeer. ‘Controleer of je verblijf nodig is. Zo niet, dan is het echt niet aan te raden om te blijven’, zei een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de omroep. Eenmaal terug in Nederland worden reizigers aangespoord om twee weken thuis in quarantaine te gaan en een Covid-19-test te boeken als ze symptomen gaan vertonen.

TUI Nederland heeft momenteel ongeveer 600 reizigers in Kroatië, van wie de meesten daar met eigen vervoer naar toe zijn gegaan, zei een woordvoerder tegen ANP. “We adviseren reizigers in Kroatië met eigen vervoer dringend het land te verlaten.” Reizigers die een pakketreis bij TUI hebben geboekt, worden waarschijnlijk op woensdag of donderdag opgehaald en naar huis gebracht, aldus de woordvoerder. Ook mensen die alleen via TUI een vliegticket hebben geboekt, kunnen gebruik maken van deze vlucht.

Reizigers die via Sunweb een reis naar Kroatië hebben geboekt, worden zo snel mogelijk omgeboekt naar een andere bestemming, aldus een woordvoerder. ‘Als mensen die al in Kroatië zijn, naar huis willen, zorgen wij daarvoor. Niet elke gast wil dat meteen, dus het is niet zo dat ze nu moeten vertrekken’, aldus de woordvoerder van Sunweb.

Mensen die een reis naar Kroatië hebben geboekt, maar nog niet zijn vertrokken, kunnen omboeken of annuleren, zei de ANVR. Reizigers die een pakketreis of gecombineerde reis hebben geboekt, kunnen een terugbetaling krijgen. “Bij een pakketreis is de reisorganisatie verantwoordelijk en met een oranje reisadvies heeft een reiziger het recht om kosteloos te annuleren”, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam tegen Hart van Nederland. ‘Bij een individueel ticket hangt het af van de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij of je reisverzekering. In veel gevallen verliezen mensen hun geld.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde ook dat in sommige gebieden in Spanje een toename van coronavirusinfecties optreedt. In delen van Catalonië en Aragón worden speciale maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De lokale bevolking is aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Restaurants en terrassen zijn slechts in beperkte mate geopend. Het ministerie heeft de Nederlanders in het gebied opgeroepen om zich goed te informeren over de getroffen maatregelen en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Het reisadvies voor Segrià, in Catalonië, staat momenteel op code oranje omdat verkeer van en naar de regio verboden is, behalve als je op de snelweg passeert zonder te stoppen.

“In- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven voor Spanje, maar u kunt aan de grens worden gecontroleerd op symptomen”, zei het ministerie. ‘Blijf waakzaam als je op vakantie gaat naar Spanje. Volg altijd de Nederlandse en lokale corona-regels.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws