2.1 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

NGO’s dringen er bij Frankrijk op aan om het parlement controle te geven over de wapenverkoop

- Advertisement -


Veertien van ’s werelds beste mensenrechten- en humanitaire organisaties hebben de Franse regering opgeroepen “een einde te maken aan de ondoorzichtigheid van Frankrijk inzake wapenverkoop”, in afwachting van de publicatie van een parlementair onderzoeksrapport over wapenuitvoercontrole dat op 18 november zal worden gepubliceerd.

In een gezamenlijk persbericht, medeondertekend door Human Rights Watch, Amnesty International, de International Federation for Human Rights FIDH, Oxfam en lokale organisaties zoals het Cairo Institute for Human Rights en Salam for Yemen, zeggen dat parlementaire controle ‘essentieel is omdat De Franse wapenverkoop is verantwoordelijk gebleken voor bepaalde ernstige schendingen van het humanitair recht, met name in Jemen, waar die schendingen dramatische gevolgen hebben voor de burgerbevolking.

In december 2018 heeft de Commissie buitenlandse zaken van het Franse parlement een onderzoeksmissie over wapenexportcontrole opgericht, onder leiding van parlementsleden Michèle Tabarot en Jacques Maire, als resultaat van de publieke opinie en de mobilisatie van ngo’s tegen de Franse wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. Arabische Emiraten, “waarschijnlijk illegaal gebruikt tegen burgers in Jemen.”

De Franse wapenverkoop aan Saoedi-Arabië werd voor het eerst aan het publiek getoond door de onderzoekswebsite Disclose, in een rapport “Made in France”.

Oorlog in Jemen

Op basis van gelekte documenten van de Franse Militaire Inlichtingendienst (DRM) bracht Disclose de omvang van de Franse wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en de impact op de oorlog in Jemen in kaart en concludeerde dat het uitgebreide gebruik van in Frankrijk gemaakte Leclerc-tanks en Cesar-houwitsers bijgedragen aan de dood van tientallen burgers tussen 2016 en 2018.

De 14 ngo’s beweren dat Frankrijk een uitzondering is onder westerse democratieën, aangezien het parlement niet in staat is om echte controle uit te oefenen op de wapenverkoop door de uitvoerende macht, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar de parlementaire controle over de wapenverkoop plaatsvindt. plaats.

Top drie wapenimporteurs

Ze wijzen er ook op dat Saoedi-Arabië in 2019 tot de top drie van landen behoorde die de meeste Franse wapens importeerden, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten een recordaantal Franse wapens bestelden.

“En dit ondanks hun vermeende verantwoordelijkheid voor ernstige en herhaalde schendingen van het internationaal humanitair recht in Jemen”, zegt de groep. Het resultaat is dat “80% van de bevolking nu humanitaire hulp nodig heeft. Dit is een tragedie die kan worden voorkomen.”

“Als Duitsland, Nederland en Zweden een aantal wapencontracten met Riyad hebben opgeschort, is dat niet alleen vanwege de oorlog in Jemen, maar ook omdat ze een democratisch controlemechanisme hebben ingevoerd waardoor het maatschappelijk middenveld door de heersers kan worden gehoord, “zegt Tony Fortin, onderzoeksfunctionaris bij het in Parijs gevestigde Bewapeningsobservatorium, een van de mede-ondertekenaars van de brief.

“Zo’n systeem bestaat niet in Frankrijk. We moeten de gelegenheid aangrijpen die het rapport Maire-Tabarot biedt om (eindelijk!) Vooruitgang te boeken op dit gebied. Dit impliceert dat we de overheersende plaats die aan de uitvoerende macht wordt gegeven en de militaire logica in onze samenleving ‘, zegt hij.

Oorspronkelijk gepubliceerd op RFI

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws