20.3 C
Utrecht
vrijdag, juni 24, 2022

Niet elke verhuurder is een centengraaiende huisjesmelker

- Advertisement -Wie nu na een scheiding of na het einde van een studie op zoek moet naar woonruimte, is door de enorme schaarste op de woningmarkt al snel overgeleverd aan de wetten van het Wilde Westen. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen bedragen zeker in de grote steden al gauw tien jaar. En als je net te veel verdient, kom je niet eens voor zo’n goedkope huurwoning in aanmerking. Enige optie is dan de vrije markt, waar de uitwassen genoegzaam bekend zijn. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) noemde als voorbeeld een huur van 1500 euro per maand voor een appartement van 40 vierkante meter.

Maar dit is niet iets van de laatste tijd. Al jaren waarschuwen organisaties dat mensen met een middeninkomen geen betaalbaar huurhuis meer kunnen vinden. In 2019 stelde het Nibud nog dat 800.000 huishoudens na het betalen van de huur te weinig geld overhouden om nog van te kunnen leven. In Den Haag was het antwoord vooral: meer huizen bouwen om de schaarste tegen te gaan. Maar dat duurt jaren en jaren. Het daarnaast aan banden leggen van de vrije huurmarkt was taboe. Nu gebeurt dat alsnog. Verhuurders mogen straks voor een groot deel van hun huizen niet meer vragen wat ze willen. En hoewel er nog veel onduidelijk is aan de plannen, zijn ze in de kern goed.

Echt niet elke verhuurder is een centengraaiende huisjesmelker die misbruik maakt van de schaarste. En het moet ook aantrekkelijk blijven voor investeerders (zoals ook onze pensioenfondsen) om te willen blijven verhuren. Hun geld is nodig om meer woningen te bouwen en te investeren in renovatie en vergroening. Verhuurders mogen ook best iets verdienen. Maar de afgelopen jaren is het grondrecht van mensen om ergens te wonen te makkelijk een manier geworden voor speculanten om snel geld te verdienen. En hoewel dat geen typisch Nederlands fenomeen is, hadden huurders al meer bescherming kunnen hebben als eerder was ingegrepen.

Wat vind jij?

Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

Wat vind jij?

Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws