4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Niet-EU-ingezetenen kunnen een uitkering als zelfstandige ontvangen zonder de juridische status te schaden, bevestigt niet

- Advertisement -


Niet-EU-burgers die in Nederland wonen als houders van een verblijfsvergunning hebben recht op een speciale financiële bijstandsuitkering voor zelfstandigen na de pandemie van Covid-19, bevestigde de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid vrijdag . Geschiktheidscriteria rond Tozo, een vorm van financiële steun voor ondernemers, eenmanszaken en andere ondernemers, veroorzaken sinds eind maart verwarring, nadat de regering haar plan had aangekondigd om het bedrijfsleven te steunen door tussen de 10 en 20 miljard euro in de economie te injecteren .

De bevestiging van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol komt nadat leden van de Nederlandse linkse partij GroenLinks op 9 april de regering aandrongen of er al dan niet uitzonderingen zouden worden gemaakt voor mensen met een niet-tijdelijke verblijfsvergunning werkzaam als zelfstandige in de aanloop naar de Covid-19-crisis. Normaal gesproken zouden degenen die legaal in Nederland wonen hun toekomstige verblijfsstatus in gevaar kunnen brengen door de sociale uitkering te aanvaarden die is uitgebreid tot het Tozo-programma.

“Er bestaat een uitzondering voor vreemdelingen met een reguliere verblijfsvergunning voor bepaalde tijd onder de beperking” werk als zelfstandige “die gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandigen (TOZO)”, schreef Broekers-Knol in een document dat werd gepubliceerd door het kabinet op vrijdagavond. “Gezien de bijzondere omstandigheden en het tijdelijke karakter van de regeling heeft het gebruik van deze regeling geen gevolgen voor het verblijfsrecht van de vreemdeling.”

GroenLinks had opgemerkt dat iedereen wiens tijdelijke verblijfsvergunning afhankelijk is van hun vermogen om voldoende te voorzien in hun levensonderhoud zonder staatssteun, een uitzondering zou vereisen op de wet die hun wettelijk recht op verblijf in het land regelt, volgens het document, waarin vragen van het Parlement werden gesteld tegen antwoorden van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Pragmatische aanpak voor iedereen wiens residentie afloopt

Broekers-Knol herhaalde ook de belofte van het kabinet om realistisch en praktisch te zijn als het gaat om het omgaan met vreemdelingen die het risico lopen de wettelijk toegestane tijd in Nederland te blijven vanwege de coronaviruscrisis. ‘Degenen die in het bezit zijn van een aflopende verblijfsvergunning regulier verblijf kunnen nog wel verlenging aanvragen bij de IND. Als ze geen verlenging aanvragen, moeten ze normaal gesproken terugkeren naar hun land van herkomst’, zei ze.

“Op dit moment is dit voor veel buitenlanders moeilijker dan helemaal niet mogelijk. Als vreemdelingen kunnen aantonen dat ze op dit moment niet in staat zijn om terug te keren naar hun land van herkomst, kunnen ze ondanks hun verlopen verblijfsvergunning tijdelijk in Nederland blijven, ” ze zei. In Nederland blijven op een verlopen verblijfsvergunning heeft geen invloed op iemands vermogen om in de toekomst een nieuw visum voor kort verblijf of een verblijfsvergunning aan te vragen, en het zal voor hem geen probleem zijn legaal Nederland te verlaten als de situatie dat toelaat, Broekers-Knol ging verder.

“Omdat deze situatie naar verwachting tijdelijk van aard zal zijn, is gekozen voor een pragmatische oplossing.”

Tamara van Ark, de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, reageerde ook afzonderlijk van Broekers-Knol en zei dat legaal ingezetenen inderdaad gebruik kunnen maken van de Tozo-regeling, evenals van een werkloosheidsverzekering en van algemene op behoeften gebaseerde sociale bijstand. Ze wees er ook op dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), een onderdeel van het Ministerie van Justitie, “mild is voor mensen van wie de verblijfsvergunning afloopt en die geen verlenging aanvragen.”

Ze bevestigde echter dat mensen zonder geldige immigratiestatus “geen gebruik kunnen maken van sociale bijstand”.

Velen die asiel zoeken, kunnen blijven

Degenen die in Nederland asiel zoeken, zullen in ieder geval voor de duur van hun asielprocedure legaal in Nederland mogen blijven wonen, aldus Broekers-Knol. Sinds half maart zijn de meeste asielprocedures in het land tijdelijk opgeschort. ‘Gezien het contactintensieve karakter van het asielproces wordt momenteel geen andere keuze gerechtvaardigd geacht’, zei ze.

“Het is daarom niet nodig om een ​​ander tijdelijk verblijfsrecht aan te bieden”, zei ze, omdat ze al legaal verblijf hebben totdat in hun zaak een definitief besluit is genomen.

GroenLinks had aangegeven ‘bezorgd te zijn over groepen die nog steeds tussen de kieren lijken te vallen’, ondanks de ‘royale steunregelingen die zijn opgezet’.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws