6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Nieuwe coronavirusmaatregelen nodig om de tweede golf snel te stoppen: experts in de gezondheidszorg

- Advertisement -


De regering moet binnen drie dagen nieuwe coronavirusmaatregelen nemen om een ​​nieuwe golf van de epidemie te voorkomen, zeiden epidemiologen Arnold Bosman en Amrish Baidjoe, gezondheidseconoom Xander Koolman en voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens in een brief aan premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, meldt Nieuwsuur.

De Jonge gaf dinsdag in een Kamerbrief meer details over een kabinetsevaluatie van de coronavirusaanpak. In de brief benadrukte hij ‘het belang van verschillende perspectieven’ en ‘de inbreng van experts die niet eerder bij het proces betrokken waren’. Hij riep de eeuwige experts op om mee te denken over verbeteringen in het geval van een tweede golf en hun advies tegen september in te dienen. Negen experts worden bij naam genoemd, waaronder Bosman, Baidjoe, Koolman en Schellekens.

Er is volgens de vier experts absoluut geen tijd om te wachten tot september. Ze zien een “urgente bedreiging van de volksgezondheid”, die waarschuwt dat “de snelle voortgang van het aantal gemelde gevallen snelle actie vergt”, aldus Nieuwsuur. ‘Daarom hebben we besloten deze brief vóór de evaluatie te verzenden’, schreven ze. Schellekens vertelde het nieuwsprogramma: “Kijkend naar de afgelopen week zijn we zo bezorgd dat de dingen exploderen dat we besloten om nu met advies te komen.”

De experts schreven dat de overheid en het Outbreak Management Team (OMT) vooral de huidige toename van infecties de schuld geven van het gedrag van burgers, maar denken dat in ieder geval een deel van de schuld bij de overheid ligt. Overheidsboodschappen bevatten onduidelijke taal en de communicatie met burgers is de afgelopen weken beperkt gebleven, schreven ze. Bron- en contacttracering is ook vaak onvolledig en vaak niet op tijd af. De toename van het luchtverkeer en het gebrek aan quarantaine van terugkerende reizigers kunnen ook een rol spelen bij de toegenomen infecties, zeiden ze.

Ze riepen de regering op om zeer snel nieuwe maatregelen te nemen. Ze raden aan om mensen maskers te laten dragen in de horeca en in contactberoepen, zowel klanten als personeel. ‘Wij zijn van mening dat er voldoende bewijs is voor de beschermende werking van gezichtsmaskers. Laten we ervoor zorgen dat ze bijvoorbeeld door kappers worden gebruikt’, zei Bosman tegen Nieuwsuur. Ze riepen op om te investeren in sterkere bron- en contacttracering en het toegankelijker maken van tests door meer laboratoria tests uit te laten voeren en ervoor te zorgen dat mensen indien nodig thuis kunnen worden getest. En ze willen verplichte quarantaine voor reizigers die uit risicogebieden komen, in plaats van het huidige dringende advies.

Deze sterke toename van coronavirusinfecties zal niet vanzelf verdwijnen, aldus de experts. “Elke vertraging in maatregelen tijdens een verergerende epidemie zal leiden tot een onevenredige toename van het uiteindelijke aantal slachtoffers.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws