1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Nieuwe forensische methode ontdekt om het tijdstip van overlijden beter vast te stellen

- Advertisement -


Onderzoekers van het Amsterdam UMC kunnen nu met een nieuw ontwikkelde techniek nauwkeuriger het tijdstip van overlijden van slachtoffers op een plaats delict inpassen, zo maakte het ziekenhuiscentrum zaterdag bekend.

Momenteel wordt het tijdstip van overlijden geregistreerd met een foutenmarge van enkele uren, aldus de onderzoekers. Met behulp van de nieuwe techniek, die temperatuur- en gewichtsmetingen combineert, wordt de foutmarge teruggebracht tot minder dan een uur.

“Dit is een grote stap voorwaarts in forensisch onderzoek op de plaats delict, waar een levenloos lichaam is gevonden. Onze methode kan tot twee dagen na het overlijden van het slachtoffer worden gebruikt”, legt onderzoeksleider Maurice Aalders, hoogleraar Forensische Biofysica in Amsterdam uit. UMC.

“We bereiken een nauwkeurigheid van gemiddeld 45 minuten voor mensen die vijf tot vijftig uur dood zijn”, voegde hij eraan toe.

De methode heeft volgens Aalders echter wel nadelen. Omdat temperatuurmetingen rectaal moeten worden uitgevoerd op de plaats van de misdaad, kan het proces mogelijk het verzamelen van forensisch bewijs verstoren. ‘De methode van temperatuurmeting is niet ideaal, omdat de detective een invasieve meting moet doen en dus sporen moet vernietigen’, aldus Aalders.

Hij voegt eraan toe dat, omdat de omgeving aanzienlijke afwijkingen in lichaamstemperatuur kan veroorzaken, de test ook niet erg betrouwbaar is. ‘Bij mensen met hetzelfde gewicht, maar met verschillende lichaamsstructuren, geeft het model hetzelfde resultaat’, merkt Aalders op.

“We willen dit natuurlijk verder verfijnen. We zijn ervan overtuigd dat het nog preciezer kan. Maar deze verbetering is al nuttig voor de politie”, aldus Aalders, eraan toevoegend dat momenteel 3D-modelleermethoden worden onderzocht om te proberen dit bereiken.

Amsterdam UMC zal zaterdagavond de volledige resultaten van de studie bekendmaken, aldus het ziekenhuis.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws