4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Nieuwe malariatest levert Nederlandse hematoloog de European Inventor Award op

- Advertisement -


De Nederlandse hematoloog Jan van den Boogaart ontving donderdag de European Inventor Award van het Europees Octrooibureau in Italië voor zijn nieuwe malariatest. De nieuwe test kan malaria veel sneller en betrouwbaarder diagnosticeren dan de huidige methoden, meldt NU.nl.

Van den Boogaart werkte samen met de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden om de eerste geautomatiseerde bloedtest te ontwikkelen om de ziekte te diagnosticeren. De test bevat een algoritme dat malaria kan diagnosticeren met een snelheid van 120 bloedonderzoeken per uur en een nauwkeurigheid van 97 procent. De test won de onderzoekers de prijs in de categorie industrie.

“Met meer dan 600 duizend doden per jaar is malaria een van de dodelijkste ziekten ter wereld”, aldus het Europees Octrooibureau. ‘Slechts 10 procent van alle infecties wordt snel gedetecteerd.’ Volgens de jury, die de malariatest voor de prijs heeft geselecteerd uit in totaal 450 uitvindingen, kan de test een groot verschil maken – vooral in Afrika, waar 86 procent van alle infecties plaatsvindt.

In plaats van te proberen de malariaparasiet zelf in het bloed te vinden, zoekt deze nieuwe test naar de effecten van de infectie op het bloed. “Als 30 parameters in het bloed tegelijkertijd variëren, waaronder de vorm en dichtheid van rode bloedcellen en het hemoglobinegehalte, is de diagnose zo goed als duidelijk”, aldus Hayden, aldus NU.nl.

De test wordt gedaan met een zogenaamde celteller in een laboratorium. Uiteindelijk moet er een apparaat komen dat ook in Afrika gebruikt kan worden. “De eerste stap is om klinisch onderzoek voort te zetten en vervolgens een businessmodel te starten”, aldus de Nederlandse onderzoeker. ‘Het kan even duren voordat we dit kunnen toepassen.’

Van Boogaart deed het onderzoek voor Siemens, die het algoritme verder gaat ontwikkelen. “Het bedrijf zorgt ervoor dat de technologie ook op de markt komt.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws