5.7 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Nieuwe robot voert eerste operaties uit in ziekenhuis Groningen

- Advertisement -


Chirurgen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben onlangs met succes de eerste operaties uitgevoerd met behulp van de nieuwe chirurgische robot van het ziekenhuis. De operaties waren succesvol en het gaat goed met de patiënten, aldus het ziekenhuis in een verklaring op zijn website.

Een van de operaties die met de robot werden uitgevoerd, was een complexe operatie waarbij een stukje alvleesklier en de milt van een kankerpatiënt werd verwijderd. In plaats van aan de operatietafel te staan ​​en de operatie met hun eigen handen uit te voeren, voerden de chirurgen de operatie uit door de robot achter een console te bedienen.

Het gebruik van de robot maakt uiterst precieze ingrepen mogelijk. De armen van de robot zijn erg mobiel en ze trillen niet. Op een monitor kunnen de chirurgen het operatiegebied in drie dimensies zien. Het beeld geeft meer diepte en kan tot tien keer worden vergroot.

Het UMCG gaat de robot in de toekomst vooral gebruiken voor complexe operaties aan onder meer de lever, pancreas, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm. Het ziekenhuis wil het uiteindelijk ook gebruiken om stukjes lever van gezonde donoren te verwijderen voor levertransplantaties bij kinderen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws