Nieuwe ziekenhuisopnames Covid-19, gestabiliseerde sterfgevallen; 4.289 doden gemeld

[ad_1]

Met berichtgeving door Janene Pieters.

Ten minste 48 meer mensen die positief testten op coronavirus werden donderdag in het ziekenhuis opgenomen in Nederland, blijkt uit gegevens van het RIVM op vrijdag. Uit de gegevens bleek dat er de afgelopen week 487 ziekenhuisopnames hebben plaatsgevonden, ongeveer 52 procent minder dan de 1.010 opnames die de week ervoor zijn gedaan.

In totaal waren 10.281 mensen die positief testten voor het virus opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 123 van de gegevens die donderdag zijn vrijgegeven. Die stijging weerspiegelt het aantal mensen dat van 16 maart tot en met vrijdag in het ziekenhuis is opgenomen, aantallen die veranderen en zich ontwikkelen naarmate meer mensen worden getest en meer informatie van medische voorzieningen in de loop van de tijd aan het RIVM wordt doorgegeven.

Zo’n 27 mensen zijn op donderdag overleden en 86 op woensdag, wat meer dan twee keer zo hoog was als de voorlopige informatie aantoonde. Ten minste 619 mensen met een coronavirusinfectie zijn de afgelopen week gestorven, tegenover 895 de week ervoor.

Sinds eind februari zijn in Nederland zeker 4.289 mensen met een positieve coronavirus-test overleden. Dat is een stijging van 112 ten opzichte van gegevens die op donderdag zijn vrijgegeven, met nieuwe cijfers van gerapporteerde sterfgevallen tussen 19 maart en 24 april.

‘Het werkelijke aantal sterfgevallen in Nederland als gevolg van de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan het aantal dat dagelijks door het RIVM wordt gepubliceerd’, aldus de gezondheidsdienst in een verklaring. ‘Niet alle mensen die in Nederland overlijden zijn getest op COVID-19’, vervolgt het RIVM. Het zei dat een “aanzienlijk deel van de oversterfte”, waargenomen sinds de eerste coronavirusepidemie in Nederland werd vastgesteld, waarschijnlijk verband houdt met Covid-19 naarmate het onderzoek naar individuele doodsoorzaken voortduurt.

‘Het sterftecijfer daalt in de derde week van april, blijkt uit gegevens van het CBS en het RIVM.’

Tot op heden zijn er 36.535 positief getest op coronavirus in Nederland. Het RIVM meldt dat 193.950 mensen zijn getest op een infectie.

De overheid is op dit moment op zoek naar een app die het zogenaamde ‘contactonderzoek’ van de GGD kan overnemen. Dat is het onderzoek om erachter te komen met wie een persoon met het coronavirus contact heeft gehad. Het idee is dat de app een bericht stuurt naar elke telefoon in de buurt van de patiënt, met de waarschuwing dat ze contact hebben gehad met een coronaviruspatiënt en mogelijk zelf besmet zijn. Een populaire manier om te overwegen is het gebruik van de unieke Bluetooth ID-code die elke telefoon hiervoor heeft.

Bluetooth-uitvinder, de Nederlandse Jaap Haartsen, denkt dat zijn technologie niet nauwkeurig genoeg is om in zo’n app te gebruiken, zei hij tegen website Computable. Het bereik van Bluetooth-signalen kan tot onbetrouwbare resultaten leiden. Hij noemde de Nederlandse benadering van de coronavirus-app ook verdrietig en amateuristisch. ‘Zowel hoe de overheid hiermee omgaat als hoe de samenleving er nu mee omgaat. Het is één groot mediacircus waar 17 miljoen experts in een weekend hun’ mening ‘mochten geven. Daarom heb ik me bewust opzij gehouden. Het is een ingewikkelde puzzel. Om te verwachten dat dit binnen een paar weken ontwikkeld kan worden, doe je het veld een slechte dienst. “

[ad_2]

Plaats een reactie