-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

NL acquisitie, productie van maskers ging te langzaam: rapport

- Advertisement -


Ziekenhuizen, brancheorganisaties en fabrikanten zijn kritisch over de tijd die het ministerie van Volksgezondheid en het nationale consortium van medische benodigdheden LCH nodig had om medische maskers te gaan kopen en produceren. Beddenfabrikant Auping en filterfabrikant Afpro maakten donderdag bekend dat de eerste van hun miljoenen maskers eind april klaar zal zijn. Maar volgens betrokkenen had dit veel eerder kunnen beginnen, meldt NRC.

Fabrikanten waren twee weken geleden klaar om maskers te gaan produceren, maar minister Martin van Rijn voor Medische Zorg gaf woensdag pas groen licht, aldus de krant. “Het waren kostbare weken. We hadden veel eerder kunnen beginnen, bijvoorbeeld met het maken van afspraken met grondstoffenleveranciers”, aldus Afpro-directeur Joost Verlaan tegen NRC. ‘Nu hinkt Nederland achterop omdat elk land die grondstoffen wil.’

Het ministerie heeft vorige maand een nationaal inkoopcentrum LCH opgericht om tekorten aan beschermingsmiddelen op te lossen. Maar er is te veel bureaucratie en beslissingen worden te langzaam genomen, vertelden betrokkenen aan de krant. ‘Alles wordt eerst berekend. Hoeveel kost het? Kunnen we het voor onze prijs krijgen? Bij veel fabrieken betaal je nu gewoon aan de poort, anders is het weg’, zei een betrokkene van het ministerie.

Zorginstellingen gaan daarom rond het LCH om zelf voorraden te bestellen. Bart Berden, voorzitter van het regionaal netwerk voor acute zorg Noord-Brabant ROAZ, en Eric Kroon van de directie van het Deventer Ziekenhuis, noemden de LCH allebei een “goed idee” maar te moeilijk om te coördineren. ‘Allerlei tussenpersonen vertragen het werk. Dat is frustrerend. Dan hoor ik [Public Health] Minister De Jonge zegt dat het moeilijk is om aan voldoende middelen te komen, terwijl ze ruim 10 dagen wachtten op het vinden van een Nederlandse fabrikant. Dat had veel sneller kunnen en moeten. ”, Aldus Kroon

In reactie op NRC zei het Ministerie van Volksgezondheid dat het “honderden aanbiedingen” ontving die “zorgvuldig gecontroleerd” werden op “kwaliteit, kwantiteit, beschikbaarheid en locatie”. “Deze aanbiedingen omvatten ook het opstarten van productielijnen binnen Nederland.” Het ministerie “richtte zich aanvankelijk op reguliere leveringen van vaste leveranciers en zendingen binnen de EU” en keek vervolgens naar mogelijkheden buiten Europa.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws