11.8 C
Utrecht
zondag, juni 4, 2023

NL-bewoners wenden zich tot ijskoud buitenzwemmen met sportscholen, fitnesscentra gesloten

- Advertisement -


Nu sportscholen en fitnesscentra gesloten zijn vanwege de lockdown door het coronavirus, gaan inwoners van Nederland steeds vaker zwemmen in open water om aan hun lichaamsbeweging te doen. Ondanks dat het water midden in de winter ijskoud is. Zwemvereniging De Grindgatzwemmers in Maastricht constateerde een duidelijke ledengroei, meldt 1Limburg.

Leden van deze club zwemmen een paar keer per week in grindgaten en plassen in en rond Maastricht. Ze leggen 1.500 tot 3.000 meter af in een wetsuit en nemen vervolgens een duik zonder pak. “Het is heerlijk, de natuur, het water. Het is super fijn als je uit het water komt. Je voelt je de hele dag fit”, zegt lid Luc Jacobs tegen de omroep.

Volgens Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar Voeding en Bewegingswetenschappen, kan zwemmen in koud water gezondheidsvoordelen hebben, maar meestal pas na langdurige blootstelling. “Studies waarin mensen zes uur in een ruimte zitten waar het iets kouder is dan ze gewend zijn, laten goede resultaten zien”, zegt Van Marken Lichtenbelt tegen de omroep. ‘Het onderzoek laat goede gezondheidseffecten zien voor zowel je stofwisseling als je suikerbalans.’

De meeste mensen kunnen maar een paar minuten per keer tegen het koude water. Het is onduidelijk of daar gezondheidsvoordelen van zijn. Maar Van Marken Lichtenbelt wees erop dat alle beweging goed voor je is. “Zwemmen is sowieso een heel goede oefening, ook al doe je het maar voor een paar minuten. Alle oefeningen die je kunt krijgen, tellen op. Mensen die uit het koude water komen, zeggen dat ze een boost krijgen, een oppepper. Het is goed voor je mentale welzijn en je voelt je de hele dag fit.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws