14.4 C
Utrecht
zaterdag, september 23, 2023

NL had coronavirus-testen sneller kunnen opschalen, levens kunnen redden: rapport

- Advertisement -


Ondanks dat de regering in debatten, briefings, interviews en persconferenties herhaaldelijk zei dat er in Nederland onvoldoende coronavirus testcapaciteit was vanwege een gebrek aan materiaal, hadden laboratoria veel meer tests dan in de eerste twee maanden van de crisis werden gebruikt, aldus onderzoek door Nieuwsuur. Als er meer tests waren gedaan, hadden levens kunnen worden gered, zeiden de betrokkenen tegen het programma.

Nieuwsuur vroeg in maart en april aan alle 55 door het RIVM goedgekeurde laboratoria naar hun coronavirus testcapaciteit. Meer dan 30 reageerden. Uit gegevens van de laboratoria bleek dat in maart slechts de helft van de beschikbare tests werd gebruikt en in april slechts 30 procent.

Een aantal laboratoria vertelde Nieuwsuur dat ze niet begrijpen waarom ze niet zijn ingezet. ‘Ik dacht altijd’ gebruik ons ​​nu ”, zegt Esther Talboom, directeur van laboratorium Saltro in Utrecht. “Omdat we er zijn, doen we testen, hebben we een logistiek netwerk met normaal 200 locaties en bezoeken we mensen thuis en alle kwetsbare patiënten. Geef ons een rol.”

Jeroen Bos van het Star-SHL lab in Rotterdam zei dat hij “buikpijn” kreeg tijdens het kijken naar persconferenties en zei dat er niet genoeg tests waren. “We waren binnen een paar dagen goedgekeurd door het RIVM en waren klaar om te beginnen. Maar de cijfers voldeden niet aan onze verwachtingen. We konden het aantal tests dat we moesten doen, meer dan verdubbelen”, zei hij. “Voor mij was iedereen 24/7 klaar om te draaien. Het is heel vervelend dat je het werk dat er is niet kunt doen.

Beheerders in de gezondheidszorg zijn al maanden in de war over waarom meer zorgpersoneel niet kon worden getest terwijl tests beschikbaar waren in laboratoria. ‘Achteraf is dit niet’, zei Peter Hoppener van zorgorganisatie Vivent in Noord-Brabant tegen het programma. ‘De capaciteit van de laboratoria was bekend.’ De verrassing was volgens hem niet dat er tests beschikbaar waren, maar dat die niet bruikbaar waren. ‘En het feit dat corona daadwerkelijk voorkomt in verpleeghuizen en in wijkverpleging was ook al bekend. En die twee dingen bij elkaar plus het bewust niet testen van verpleeghuispersoneel vind ik schandalig.’

De gevolgen voor zorgorganisaties zijn enorm, aldus Hoppener. Door weinig testen was het vaak niet duidelijk of een verpleeghuis of verpleeghuis een geïnfecteerde bewoner had die geïsoleerd moest worden. ‘Als je genoeg tests had gedaan, had je mensen individueel kunnen verzorgen. Nu heb je een afdeling op zo’n moment zelfs tot corona veroordeeld’, zei hij. Het gebrek aan testen legde ook de nadruk op gezondheidswerkers, die niet zeker wisten of er corona op hun afdeling was, zei hij. ‘Meer testen had infecties bij ons thuis kunnen voorkomen. En dus ook sterfgevallen.’ Hoppener kocht uiteindelijk tests rechtstreeks uit een laboratorium voor zijn eigen werknemers.

Medisch microbioloog Edwin Boel, die de testcapaciteit in Nederland coördineert als teamleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten, was niet verrast door de bevindingen van Nieuwsuur. ‘Ik heb minder tests gezien dan er capaciteit was’, zei hij tegen het programma. ‘Ik denk dat dat met beleid te maken heeft. De ervaring van een groot aantal laboratoria is altijd geweest:’ hey, we hebben eigenlijk nog meer capaciteit. ‘ Volgens Boel hadden er meer testen kunnen worden gedaan bij verpleegschoffels. ‘En had dat kunnen worden geregeld? Waarschijnlijk wel.’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vertelde Nieuwsuur dat de testmogelijkheden in maart beperkt waren vanwege de grote onzekerheid over de aanvoer van voldoende materialen. Maar hij noemde het een “te harde conclusie” dat levens hadden kunnen worden gered als er meer tests waren gedaan. ‘Dat moet je echt rustig evalueren als je voldoende afstand hebt van de afgelopen weken. Ik denk dat dit soort conclusies niet te onderbouwen zijn.’

Daarnaast adviseerde De Jonge het Outbreak Management Team om voorzichtig te zijn met testen vanwege materiële schaarste. Het testbeleid is vanaf eind maart opgeschaald, zei hij, maar het bleef onzeker of er voldoende capaciteit was om sneller uit te breiden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws