Oeganda verbiedt Nederlandse film: “Verheerlijkt homoseksualiteit” onder klachten

[ad_1]

De Uganda Media Council heeft de vertoning van Nederlandse film verboden De Eetclub op het Euro-Uganda Film Festival en waar dan ook in het land omdat het “homoseksualiteit verheerlijkt”, en met scènes van roken, drinken en geslachtsgemeenschap. De Nederlandse ambassade in Kampala plaatste de bezwaren van de Uganda Media Council op hun Facebook-pagina.

De film De Eetclub, wat zich vertaalt naar The Dinner Club in het Engels, is aangepast van een bestseller van Saskia Noort, geregisseerd door Robert Jan Westdijk en uitgebracht in 2010. De film zou dinsdag worden vertoond op het filmfestival, maar de show werd geannuleerd vanwege het verbod.

“De film verbeeldt en verheerlijkt homoseksualiteit die in Oeganda strafbaar is”, luidt het verbod. “In minuten 11, 26, 57 wordt homoseksualiteit afgebeeld / gesproken. In de 10 minuten terwijl ze homoseksualiteit verheerlijken, zeggen twee vrouwen dat het huwelijk (vermoedelijk met mannen) hard werken is! Dit druist in tegen Oegandese waarden.” Het gaat verder dat de meeste criminele verhaallijnen in de film – een politieonderzoek dwarsbomen, een huis afbranden en een patiënt in het ziekenhuis aanvallen – onopgelost blijven.

De Uganda Media Council maakte ook bezwaar tegen ‘imitatiegedrag’ in de film, waarin ‘diep kussen voor kinderen’ alcoholgebruik en bijna de hele film roken, ‘stomende seksscènes’ en ‘vrouwen vormen een’ Dinner Club ‘die echt een soort bordeel “. In de afgelopen jaren heeft de Oegandese regering wetten aangenomen om het gebruik van alcoholvrij roken in openbare ruimtes tegen te gaan.

De ambassade schreef dat zij het besluit van de Uganda Media Council “betreurt” en zich heeft teruggetrokken van het Euro-Uganda Film Festival.

[ad_2]

Plaats een reactie