8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

“Onaanvaardbare intimidatie”: parlementsleden over boeren blokkeren het werkbezoek van de minister

- Advertisement -


Parlementsleden zijn van mening dat boeren de afgelopen dagen een grens hebben overschreden met hun protesten tegen het stikstofbeleid van de regering. ‘Als je thuis een activiste wilt bezoeken, als je verhindert dat de minister haar werk doet, dan spreken we eigenlijk niet meer van campagne voeren of demonstreren, dat is intimidatie en dat is onaanvaardbaar’, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver tegen de NOS.

Boeren protesteren sinds vorige week donderdag tegen het plan van minister van Landbouw Carola Schouten om hen te verbieden eiwitten aan hun diervoeder toe te voegen. In de landbouwwereld wordt eiwit als krachtvoer aan het veevoeder toegevoegd, maar dit zorgt er ook voor dat de dieren meer stikstof afgeven. En de regering worstelt om de stikstofuitstoot waar mogelijk te verminderen, aangezien de Raad van State vorig jaar oordeelde dat de uitstoot veroorzaakt door nieuwbouwprojecten achteraf niet kan worden gecompenseerd.

Uit protest blokkeerden boeren de afgelopen dagen snelwegen en distributiecentra van supermarkten. Dinsdag gingen meer dan honderd boeren met tractoren naar het Nijmeegse huis van milieuactivist Johan Vollenbroek. De politie moest ingrijpen. Woensdag verhinderde een groep boeren dat minister Schouten haar werkbezoek aan Zeeland afrondde door de weg af te sluiten met tractoren.

“Als je mensen thuis bezoekt met de tractor en je zorgt ervoor dat mensen niet meer hun werk met de tractor kunnen doen, dan is dat geen demonstratie meer maar intimidatie”, zei ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber tegen de NOS.

‘De afgelopen weken heb ik regelmatig met verbazing gekeken hoe ver die protesten mochten gaan. Het is goed dat veel burgemeesters nu een grens trekken’, zei D66-leider Rob Jetten.

“Protesteren en demonstreren is een goed recht, maar mag nooit leiden tot bedreigende of gevaarlijke situaties”, aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen, hebben Friesland, Groningen en Drenthe demonstraties met landbouwvoertuigen tot ten minste maandag verboden. In Drenthe zijn woensdag tientallen mensen aangehouden wegens overtreding van dit verbod. Een groep boeren blokkeerde de toegang tot een afvalverwerkingsbedrijf in Wijster.

‘We hebben keer op keer gezien dat deze tractoren worden gebruikt om te intimideren’, zei Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de lokale veiligheidsregio tegen de omroep. ‘Boeren die een iets andere mening hebben, worden ook geïntimideerd. We zien dat mensen elke regel en elke afspraak negeren. Dat hebben we nu ook terug gezien in Wijster. Mensen willen niet beseffen hoe gevaarlijk dat is.’

De protesten leidden de afgelopen dagen ook tot andere gevaarlijke situaties, zei Schuiling. ‘Mensen hebben wegen geblokkeerd die open moeten blijven voor ambulances of de brandweer. Mensen hebben vrachtwagens zo geplaatst dat het ziekenhuis niet meer toegankelijk was. Ik vind het onaanvaardbaar.’

Actiegroep Farmers Defence Force gaat donderdag het verbod tegen tractor demonstraties in de rechtszaal bestrijden. De groep noemt het verbod een beperking van hun demonstratierecht. Maar volgens Schuiling beletten de drie noordelijke provincies niemand om te demonstreren – alleen om hun tractoren en andere landbouwvoertuigen hiervoor te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws