8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Ondanks de omzetgroei in 2019 waren veel Nederlandse dienstverlenende bedrijven ontevreden

- Advertisement -


De hotel- en dienstensector sloot 2019 af met een geschatte groei van 3,9 procent in niet-aangepaste omzet in vergelijking met een jaar eerder. Desondanks zeiden ondernemers in het veld dat ze grote zorgen hadden toen ze 2020 binnengingen, meldt het CBS vrijdag.

Meer dan 70 procent zei dat ze het moeilijk hadden en vastliepen vanwege redenen zoals personeelstekort, haperende vraag en slecht weer. Het aantal dienstverlenende bedrijven dat een tekort aan arbeidskrachten meldt, is volgens het CBS sinds het derde kwartaal van 2018 meer dan 25 procent gebleven.

Het vertrouwen van ondernemers is sinds medio 2017 ook constant gedaald: slechts 0,2 procent van de ondernemers zegt nu vertrouwen te hebben in de branche. Dat is het laagste punt in zes jaar, constateert het CBS.

Seizoengezuiverd, lag de omzetgroei van de industrie dichter bij 1,5 procent, aldus het CBS.

De voedingsmiddelen- en drankenindustrie zag voor het vierde opeenvolgende jaar een hogere omzet. Het segment zorgde samen voor een kwartaalverbetering van 1,7 procent, gedreven door een toename van 2,6 procent in fastfood-aankopen. De hotelomzet en de inkomsten uit andere korte-termijnverhuur stegen in het afgelopen kwartaal met respectievelijk 1,3 en 1,1 procent.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws