4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Onderliggende medische problemen achter een vijfde van de gevallen van obesitas bij kinderen: studie

- Advertisement -


In een vijfde van de gevallen van obesitas bij kinderen in Nederland is een onderliggend medisch probleem de oorzaak in plaats van een ongezonde levensstijl, blijkt uit onderzoek van Erasmus MC en Amsterdam UMC onder circa 300 zwaarlijvige kinderen en tieners tussen de 0 en 18 jaar, AD-rapporten.

In Nederland zijn ongeveer 18 duizend kinderen en tieners zwaarlijvig. De onderzoekers ontdekten dat in 19 procent van de gevallen een onderliggende medische oorzaak achter obesitas lag. Dit was het vaakst bij kinderen die al voor de kleuterschool zwaarlijvig waren.

De onderliggende medische problemen waren verschillende zeldzame erfelijke aandoeningen. Bijvoorbeeld een fout in het DNA die verhindert dat het hersengebied dat de eetlust en de spijsvertering regelt, naar behoren werkt. Medicatie of eerdere hersenbeschadiging waren ook vaak de oorzaak.

“We spraken met ouders en kinderen die alles hadden geprobeerd om af te vallen. Ze waren wanhopig. Deze diagnose, die vaststelt dat het een fout in de genen is, zorgt voor een enorme opluchting. Maar ook begrip van de mensen om hen heen”, onderzoeker Ozair Abawi, die deze studie bij Lotte Kleinendorst heeft uitgevoerd, zei de krant.

Met 19 procent is het percentage gevallen van obesitas bij kinderen met een onderliggende medische oorzaak 5 procent hoger dan eerder beschreven in de medische literatuur. Volgens de onderzoekers komt dit doordat hun onderzoek veel uitgebreider was. Deelnemers werden onderworpen aan DNA-tests, hormoonmetingen, fitnesstests bij de kinderfysiotherapeut en spijsverteringsmetingen door een kinderdiëtist.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws