1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Ondernemers moeten creatief worden om een ​​zware economische neergang te overleven: kabinet

- Advertisement -


Terwijl de regering een nieuwe ronde van financiële ondersteuningsmaatregelen voorbereidt, zien de vooruitzichten voor de Nederlandse economie op de korte termijn er steeds somberder uit. Dat stellen Eric Wiebes en Mona Keijzer, respectievelijk de minister en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, die vertelde AD dat massale ontslagen en een groeiende vraag naar overheidssteun de komende jaren een ongekende impact zullen hebben op de economische bedrijvigheid in Nederland.

‘Er is hier echt iets ernstigs aan de hand. Vijftien tot twintig procent van de bevolking krijgt nu enige vorm van overheidssteun. Dat is nog nooit eerder buiten oorlogstijd gebeurd’, aldus Wiebes. Keijzer sprak ook haar mening uit over het stijgende aantal Nederlanders dat door de staat wordt geliquideerd, eraan toevoegend dat de regering “moet voorkomen dat die mensen permanent afhankelijk worden van uitkeringen en subsidies”.

De uitspraken komen als de BBP-cijfers over het eerste kwartaal in Nederland met 1,7 procent zijn gedaald, de grootste driemaandelijkse inzinking sinds begin 2009. Volgens Wiebes en Keijzer zouden deze cijfers nog veel verder kunnen dalen, en het Centraal Planbureau berekent dat, in het ergste geval zullen in 2020 tot een half miljoen mensen werkloos worden, aangezien de economie met 8 procent krimpt.

Als gevolg hiervan zullen ondernemers volgens Keijzer door omstandigheden gedwongen worden om met nieuwe manieren van geld verdienen te komen, waarbij de overheid hiervoor hulp verleent. ‘Laten we eerlijk zijn; het wordt pijnlijk. Ondernemers liggen wakker omdat hun levenswerk uit hun handen valt. Dingen gaan fundamenteel veranderen van wat we nu weten. We zijn ingehuurd om te kijken hoe we nieuwe verdienmodellen kunnen faciliteren, ” ze legde uit.

Wiebes de horeca als voorbeeld noemend, zei dat het kabinet de sector niet zomaar laat instorten, maar dat ondernemers tegelijkertijd flexibeler en creatiever moeten zijn. Het vinden van een duurzaam bedrijfsmodel maakt deel uit van de verantwoordelijkheid die een bedrijfseigenaar op zich neemt bij het starten van zijn bedrijf. ‘Kun je alternatieve openingstijden vinden? Breid je terras uit? Kan ik andere dingen doen om omzet te genereren?’ vroeg hij retorisch. ‘We onderschatten ze niet. Met tranen van vreugde zie ik hoe ze zich aanpassen.’

Voor andere bedrijven was een suggestie om de overheadkosten te verminderen, volgens Wiebes, dat het voor bedrijven zou kunnen zijn om in de toekomst zakenreizen terug te schroeven. “Ik spreek met het management dat nu zegt: ‘Was het nodig om elke twee weken naar Kuala Lumpur te vliegen voor een bestuursvergadering?'”

Vooruitlopend dringen zowel Wiebes als Keijzer aan op een grotere mate van zelfredzaamheid in de Nederlandse economie, en roepen op tot minder afhankelijkheid van import uit grootschalige productie-economieën zoals China.

‘We moeten ervoor zorgen dat we niet meer afhankelijk zijn van één leverancier in één land. Nu zijn er bedrijven die sluiten omdat ze er niet één kunnen krijgen. Maar ik weet niet of de kansen voor Nederland liggen in het maken van alles We moeten verstandiger nadenken over waar we onze spullen vandaan halen en risico’s spreiden, ‘legde Wiebes uit.

“Te lang hebben we vooral gekeken waar we de goedkoopste konden krijgen. De vraag is of dat verstandig was voor zaken als paracetamol en mondmaskers. Maar ik wil niet suggereren dat we alles zelf kunnen maken. We blijven een klein land dat blijft afhankelijk van de handel ‘, aldus Keijzer.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws