Onderzoek naar ernstige enkelartritis


Washington [US]20 mei (ANI): Voor patiënten met ernstige artritis van de enkel biedt totale enkelartroplastiek (TAA) een betere langetermijnfunctie dan enkelartrodese (AA), meldt een studie in The Journal of BoneJoint Surgery.

Het tijdschrift wordt in samenwerking met Wolters Kluwer gepubliceerd in de Lippincott-portefeuille.

“Beide gevestigde behandelingen voor enkelartritis in het eindstadium zijn effectief bij het verlichten van pijn en verbeteren door de patiënt gerapporteerde resultaten”, aldus het onderzoek van Bruce Sangeorzan, MD, en collega’s van de Universiteit van Washington en VA Puget Sound Health Care System. “Het lijkt er echter op dat TAA leidt tot een grotere verbetering van de meeste door de patiënt gerapporteerde uitkomstmaten 48 maanden na de operatie.” botcontact in het enkelgewricht, waarbij patiënten pijn en stijfheid ervaren. De standaardbehandeling voor enkelartritis in het eindstadium is artrodese, waarbij hardware zoals platen en schroeven wordt gebruikt om de enkelbeenderen tot een enkel stuk samen te smelten.

De laatste jaren is TAA echter een populair alternatief geworden. Bij TAA wordt een prothese gebruikt om het verslechterde enkelgewricht te vervangen – vergelijkbaar met hoe kunstmatige gewrichten worden gebruikt bij een totale heup- of knievervangende operatie. Er blijven echter vragen over de resultaten van TAA versus AA, vooral op de lange termijn.

Dr. Sangeorzan en collega’s vergeleken de resultaten van de twee procedures bij 517 patiënten met eindstadium enkelartritis in zes medische centra. Patiënten werden behandeld volgens hun voorkeursprocedure: 414 ondergingen TAA en 103 ondergingen AA. Alle operaties werden uitgevoerd door orthopedisch chirurgen met uitgebreide ervaring met elke ingreep, evenals heup- en knievervanging en operaties voor andere misvormingen rond de enkel.

Vier jaar na de operatie vertoonden beide uitgevoerde procedures verbeteringen in de belangrijkste patiëntresultaten. Door de meeste metingen waren de langetermijnresultaten beter voor patiënten die TAA ondergingen in vergelijking met AA, inclusief door de patiënt gerapporteerde enkelfunctie voor activiteiten in het dagelijks leven en sport, evenals fysieke aspecten van kwaliteit van leven.

Gedurende de eerste drie jaar na de operatie waren de pijnscores ook beter na een totale enkelvervanging. De gemiddelde pijnscore (op een schaal van 0 tot 10) nam bijvoorbeeld af van 6,3 naar 1,9 in de TAA-groep versus 6,0 tot 2,5 in de AA-groep. Voor beide behandelingen bleven de verbeteringen die twee jaar na de operatie werden waargenomen, gehandhaafd tot vier jaar na de operatie.

Achtenzeventig procent van de patiënten die TAA ondergingen, was “volledig tevreden” met de resultaten van hun operatie, vergeleken met 60 procent van degenen die AA ondergingen. Patiënten die TAA ondergingen, hadden ook een lager percentage revisiechirurgie: 8,7 versus 17,5 procent.

Hoewel de studie was opgezet als een gerandomiseerde studie met een patiëntvoorkeursgroep, waren er te weinig patiënten bereid om gerandomiseerd te worden en werd de studie omgezet naar een prospectieve cohortstudie. Volgens co-auteur Dan Norvell, PhD, controleerden de onderzoekers voor de effecten van potentiële selectiebias in hun analyse door ongelijk verdeelde patiëntkenmerken tussen behandelingsgroepen te evalueren en aan te passen.

Drs. Sangeorzan en Norvell schrijven de succesvolle werving en follow-up van het onderzoek toe aan de inspanningen van site-onderzoekers, waaronder James Davitt, MD, John G. Anderson, MD, Donald Bohay, MD, J. Chris Coetzee, MD, John Maskill, MD, Michael Brage, MD, Michael Houghton, MD, en hun toegewijde onderzoeksteams.

De bevindingen zijn “zeer relevant” voor patiënten en chirurgen tijdens de planningsfase bij de behandeling van ernstige enkelartritis, geloven Dr. Sangeorzan en coauteurs. Ze zijn van plan verdere analyses uit te voeren om de tarieven en risicofactoren voor revisiechirurgie voor de twee procedures met een langere follow-upperiode te rapporteren. (ANI)

.

Spring naar toolbar