7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Onderzoek naar TikTok over privacy van kinderen, veiligheid komt op gang

- Advertisement -


Vrijdag is in Nederland een onderzoek gestart naar hoe sociale media-app TikTok omgaat met de gegevens van kinderen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zei dat ze de app aan het onderzoeken waren om te bepalen of deze in overeenstemming was met zowel de Nederlandse als de EU-wetgeving met betrekking tot de gegevensverwerking van haar jongste gebruikers.

In januari onthulde een krant van NRC gedetailleerde beschuldigingen van verschillende voormalige personeelsleden van het bedrijf die TikTok beschuldigden van een slechte interne veiligheid, onprofessioneel gedrag onder de Nederlandse moderators en de zware censuur van bepaalde gebruikersinhoud. TikTok werd ook beschuldigd door een voormalig anoniem personeelslid van het opstapelen van een enorme werklast die het moeilijk of onmogelijk maakte om te identificeren wanneer volwassenen probeerden potentiële slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen te verzorgen en verdachte communicatie tussen volwassenen en kinderen te blokkeren.

“Een groot aantal Nederlandse kinderen houdt duidelijk van TikTok”, zegt de plaatsvervangend voorzitter van de AP, Monique Verdier. De onafhankelijke overheid wilde meer weten over de privacyfuncties van de app, de transparantie over hoe de persoonsgegevens van kinderen worden verzameld, verwerkt en gebruikt en of de informatie die bij het installeren van de app wordt verstrekt duidelijk en begrijpelijk is.

“Ten slotte kijken we of TikTok toestemming van de ouders nodig heeft om persoonlijke gegevens van kinderen te verzamelen, op te slaan en te gebruiken”, aldus Verdier.

“Volgens de Nederlandse wet en onder de Algemene verordening gegevensbescherming van de EU worden kinderen als bijzonder kwetsbaar beschouwd omdat ze zich minder bewust zijn van de gevolgen van hun acties, vooral
als het gaat om het delen van persoonlijke gegevens op sociale media, “zei de AP in een verklaring. Nu steeds meer kinderen TikTok op hun apparaten hebben geïnstalleerd, heeft het kantoor” groeiende bezorgdheid over privacy “.

“TikTok’s topprioriteit is het beschermen van de privacy en veiligheid van onze gebruikers, vooral onze jongere gebruikers”, vertelde een woordvoerder van de app per e-mail aan NL Times. “We zijn op de hoogte van het onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens en werken hier volledig aan mee.”

De eerste bevindingen zullen later dit jaar worden vrijgegeven, zei de AP.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws