Onderzoek naar toegenomen slaapproblemen bij vrouwen


Washington [US]23 mei (ANI): Verhoogde percentages slapeloosheid en andere slaapproblemen worden aangetroffen bij vrouwen met een voorgeschiedenis van gewichtsverlies, dit is bij vrouwen die 10 pond of meer zijn afgevallen en weer aangekomen, zelfs één keer.

De studie is gepubliceerd in het Journal of Cardiovascular Nursing, het officiële tijdschrift van de Preventive Cardiovascular Nurses Association. Het tijdschrift wordt door Wolters Kluwer in de Lippincott-portfolio gepubliceerd.

“Geschiedenis van gewichtsverandering was prospectief geassocieerd met verschillende maten van slechte slaap, waaronder een korte slaapduur, slechtere slaapkwaliteit, grotere slapeloosheid, grotere slaapstoornissen en grotere disfunctie overdag bij diverse Amerikaanse vrouwen in verschillende levensfasen”, aldus het nieuwe onderzoek door Brooke Aggarwal, EdD, MS, FAHA, van Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, New York, en collega’s.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 506 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar, die deelnamen aan een lopend door de American Heart Association gefinancierd “Go Red for Women” -onderzoeksproject. De vrouwen vertegenwoordigden elke fase van het volwassen leven, inclusief vruchtbaarheid, premenopauzale, menopauzale en postmenopauzale. Ongeveer 60 procent van de vrouwen identificeerde zichzelf als een raciale / etnische minderheid.

Tweeënzeventig procent van de vrouwen meldde een of meer afleveringen van gewichtsverlies, gedefinieerd als het afvallen of aankomen van ten minste 10 pond (exclusief zwangerschap). De geschiedenis van het fietsen met gewicht werd geëvalueerd op associaties met een breed scala aan slaapproblemen, zowel op het moment van aanvang van de studie als tijdens een follow-upbezoek van een jaar.

De analyses werden gecorrigeerd voor andere factoren waarvan bekend is dat ze van invloed zijn op het gewichtsverleden van vrouwen, waaronder zwangerschapsgeschiedenis en menopauzale status. In beide gevallen waren slaapproblemen waarschijnlijker bij vrouwen met een voorgeschiedenis van gewichtsverlies. Elke volgende episode van gewichtsverlies werd in verband gebracht met een kortere slaaptijd, een slechtere slaapkwaliteit, een lange tijd om in slaap te vallen, ernstigere slapeloosheid, meer slaapstoornissen, minder efficiënte slaap en vaker gebruik van slaapmedicatie.

Geschiedenis van gewichtsverlies voorspelde ook een verhoogd risico op slaapproblemen bij follow-up. Na correctie voor andere factoren liepen vrouwen met zelfs maar een enkele episode van gewichtsverlies een hoger risico op een kortere slaapduur (minder dan zeven uur), lagere scores voor slaapkwaliteit en -efficiëntie en een langere tijd om in slaap te vallen (ongeveer een half uur of meer).

Vrouwen met episodes van gewichtsverlies hadden ook vijf keer meer kans om te scoren in het hoogrisicobereik voor het ontwikkelen van obstructieve slaapapneu (OSA). Patiënten met OSA ondervinden onderbrekingen of andere afwijkingen van de ademhaling tijdens de slaap. Obstructieve slaapapneu is een belangrijke risicofactor voor ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen en beroertes.

Overgewicht of obesitas zijn is een bekende risicofactor voor slaapproblemen. In eerdere studies in hun “Go Red for Women” -onderzoekscohort aan de Columbia University, ontdekten dr. Aggarwal en collega’s dat vrouwen met een voorgeschiedenis van gewichtsverlies een grotere kans hadden op een slechte cardiovasculaire gezondheid. De relatie tussen gewichtsverlies en slaapproblemen kan “bidirectioneel” zijn – een weerspiegeling van het “ingewikkelde samenspel” tussen slaap en gewichtsverlies / gewichtsbehoud.

De onderzoekers benadrukken de noodzaak van verder onderzoek naar hoe veranderingen in het lichaamsgewicht gedurende de levensduur de slaap kunnen beïnvloeden, zowel bij mannen als bij vrouwen en tussen raciale / etnische groepen. In de tussentijd kan het nuttig zijn om vrouwen te vragen naar hun geschiedenis van gewichtsverlies bij het identificeren van hun risico op slaapproblemen, waaronder OSA.

De bevindingen suggereren ook dat het handhaven van een stabiel lichaamsgewicht in de loop van de tijd een slaap van betere kwaliteit zou kunnen bevorderen. Dr. Aggarwal en coauteurs concluderen: “Toekomstig onderzoek kan mogelijk informatie opleveren over meer gerichte gewichtsbehoudsinterventies voor slaapgezondheid en cardiovasculaire gezondheidsbevordering.” (ANI)

.

Spring naar toolbar