4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Onderzoek toont aan dat 22% geen handen wast na toiletgebruik; Het aantal doden door Covid-19 is hoger dan 6050

- Advertisement -


Volksgezondheidsdienst RIVM zei dat nog negen mensen stierven aan luchtwegaandoeningen Covid-19, waardoor het totaal aantal doden op 6053 kwam. Daarnaast werden in het ziekenhuis nog vijf mensen behandeld voor de coronavirusziekte. Tot op heden zijn sinds eind februari 11.813 opgenomen in een ziekenhuis voor Covid-19.

Ook meldde het RIVM dat het nog 210 mensen ontdekte die besmet waren met het SARS-CoV-2-virus, waarmee het aantal positieve gevallen in Nederland op 48.461 komt. Tot dusver zijn 455.067 getest op het virus. Twee dagen op rij heeft het land meer dan 10.000 mensen getest, de eerste keer dat voorlopige gegevens zoveel tests op één dag hebben aangetoond, een cijfer dat gestaag is gestegen sinds 1 juni, toen het publiek kon beginnen met het plannen van hun eigen tests.

Ondertussen heeft het bureau op vrijdag ook nieuw onderzoek vrijgegeven waaruit bleek dat mensen het steeds moeilijker vinden om de veilige fysieke afstand van 1,5 meter aan te houden, waarbij ongeveer 62 procent zegt dat ze succesvol zijn. Bovendien zei 78 procent dat ze hun handen wassen nadat ze het toilet hebben gebruikt, 10 procent deed het meestal en 5 procent zei dat ze vaak hun handen wasten nadat ze naar de badkamer waren gegaan. Voor de overige zeven procent van de respondenten zijn geen gegevens verstrekt.

Toch gaat ‘het voldoen aan hygiënemaatregelen zoals handen wassen nog goed’, stelt het RIVM op basis van het onderzoek dat het bij de GGD heeft uitgevoerd. Uit de enquête bleek afgelopen maand met 64 duizend mensen te spreken dat 41 procent inderdaad meer dan tien keer per dag zijn handen wast.

Meer dan 75% verlaat nog steeds het huis met verkoudheid, griepsymptomen

Misschien wel angstaanjagender is dat meer mensen met verkoudheidsverschijnselen zeiden niet binnen te blijven of getest te worden op de SARS-CoV-2-infectie. ‘Woningisolatie blijkt een lastige opgave’, stelt het RIVM. “Ten eerste geldt dit advies voor mensen met verkoudheid, koorts of kortademigheid. Van de mensen met deze klachten geeft 77% aan de afgelopen week het huis te hebben verlaten en heeft 51% bezoek gekregen.”

Ongeveer 95 procent zei dat ze twee weken in isolatie zouden gaan als ze positief zouden testen op het virus. Ongeveer 85 procent zei dat ze zouden voldoen als een huisgenoot positief testte, en 43 procent zei dat ze dat zouden doen als ze willens en wetens iemand met Covid-19 zouden tegenkomen.

Minder dan twee procent van de mensen zei nog steeds de hand te schudden met andere mensen, terwijl 90 procent zei dat ze voldoen aan bezoeken van niet meer dan drie mensen. Ongeveer 82 procent bezoekt niet langer mensen met een zwakke gezondheid.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws