8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt reactie op coronaviruscrisis

- Advertisement -


De Onderzoeksraad zal de reactie van de regering op de coronavirusepidemie in Nederland onderzoeken. De verschillende fasen van de crisis en respons worden van begin tot eind onderzocht, zei een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) tegen de NOS.

In het onderzoek zal bijzondere aandacht worden besteed aan kwetsbare groepen in de samenleving die te maken kregen met het verdwijnen van hun reguliere zorg toen de coronaviruscrisis Nederland trof. Maar medische procedures en economische steunmaatregelen van de overheid zullen nadrukkelijk geen onderdeel uitmaken van deze evaluatie, aldus de woordvoerder.

De Nederlandse regering heeft sinds de uitbraak van het coronavirus verschillende maatregelen genomen om de verspreiding ervan te beteugelen en de gezondheidszorg niet te overbelasten. Op 9 maart kondigde de regering aan dat handdrukken niet langer zijn toegestaan. Een dag later werden in Noord-Brabant, het zwaarst getroffen door het virus, alle grote evenementen afgelast. Op 15 maart werden restaurants en cafés gesloten besteld, een dag later gevolgd door scholen en kinderdagverblijven. Op 23 maart werden bijeenkomsten verboden en premier Mark Rutte begon officieel te verwijzen naar een ‘intelligente lockdown’.

De maatregelen hadden schijnbaar effect, aangezien de gevallen van coronavirus begonnen te dalen. Woensdag heeft de regering een stappenplan uitgebracht over hoe Nederland de intelligente lockdown zal verlichten.

OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei in een laatste tegen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat de Onderzoeksraad al met de voorbereiding van een dergelijk onderzoek is begonnen. Hij benadrukte dat onderzoekers bij het benaderen van partijen er rekening mee zullen houden dat de strijd tegen het coronavirus nog steeds aan de gang is.

De Onderzoeksraad heeft normaal gesproken ongeveer een jaar nodig om een ​​gedegen onderzoek af te ronden, maar omdat dit dossier zo groot en complex is, kan het onderzoek naar de coronavirusreactie wellicht langer duren, aldus de OVV-woordvoerder tegen de NOS.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws