6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Ongeveer 1.200 zomerfestivals zijn afgelast; Enorme klap voor evenementensector

- Advertisement -


De regering die het verbod op toegestane evenementen verlengt tot 1 september is een enorme klap voor de sector. Alleen al in de zomerperiode betekent dat dat inmiddels meer dan 1.100 festivals zijn afgelast, en dat is exclusief sportevenementen als voetbal en Sail Amsterdam, zei Willem Westermann van branchevereniging voor de evenementenbranche VVEM tegen RTL Z.

Enkele van de grootste festivals die dit jaar zijn afgelast zijn onder andere de 51ste editie van Pinkpop in Landgraaf tussen 19 en 21 juni (zo’n 70 duizend aanwezigen), Parkpop in Den Haag op 28 juni (zo’n 200 duizend aanwezigen), het North Sea Jazz festival in Rotterdam tussen 10 en 12 juli (circa 70 duizend aanwezigen), de Tilburgse Kermis tussen 17 en 26 juli (circa een miljoen deelnemers), Zwarte Cross tussen 16 en 19 juli (circa 220 duizend aanwezigen, Nijmegen Vierdaagse van 21 tot 24 juli (circa 49 duizend) wandelaars en 1,5 miljoen gasten), Sail Amsterdam van 12 tot 16 augustus (circa 2,3 miljoen bezoekers) en Lowlands in Biddinghuizen van 21 tot 23 augustus (circa 60 duizend bezoekers).

Dat betekent volgens Westermann veel hoofdpijn. ‘Alle organisatoren rekenen, alle rekenmachines geven rode cijfers’, zei hij tegen de omroeporganisatie. ‘We komen uit de winter, met weinig evenementen. We gaan eigenlijk weer de winter in, maar met helemaal niets.’ En als dit voorbij is, wordt het weer winter. Westermann is er zeker van dat een deel van de sector zal omvallen. ‘Welk deel dat alle kanten op kan. Je hebt misschien wat meer vlees op het bot, maar als je je personeel niet meer kunt betalen, stopt het.’

Hij hoopt dat de ondersteuningsmaatregelen van de regering worden verlengd, hoewel hij betwijfelt of deze veel verlichting zullen bieden. ‘Een deel van de kosten moet je nog zelf betalen. Het organiseren van een festival is geen jus trein; je verdiencapaciteit is 1 tot 15 procent van je jaaromzet. Als al je inkomen verloren gaat … Welke berekening je ook maakt, er is geen bloei erin. “

Evenementorganisator MOJO noemde de uitbreiding van het coronavirus een regelrechte ramp. “Deze beslissing is geen verrassing. Er zijn gemengde gevoelens. Enerzijds hebben we nu langer duidelijkheid, maar het is heel vervelend”, zei directeur Ruben Brouwer tegen de omroep. “Het is nu echt definitief en we kunnen het gerust een ramp noemen. Dit geldt voor de hele branche: leveranciers, muziekpodia, artiesten, noem maar op.”

De organisatoren van het North Sea Jazz festival vertelden RTL Nieuws dat ze enorm teleurgesteld zijn. “Het spijt ons natuurlijk heel erg, maar we staan ​​volledig achter de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus zo goed en zo snel mogelijk te stoppen.” De line-up van dit jaar bestond uit artiesten als Alicia Keys, Diana Ross, Lionel Richie en John Legend. Het evenement was bijna uitverkocht.

Zwarte Cross vroeg kaarthouders om even geduld te hebben. ‘We begrijpen dat je nu allerlei vragen hebt’, zeiden de organisatoren, en beloofden woensdagmiddag of donderdag informatie te verstrekken via hun kanalen. ‘Wacht dus nog even voordat u gaat e-mailen, bellen en berichten verzenden. Bedankt!’ Dit evenement was al uitverkocht, het was binnen 30 minuten na de verkoop van de tickets uitverkocht, aldus de omroep.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws