1.5 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Ontslagen en faillissementen zijn niet te vermijden: Nederlandse overheid

- Advertisement -


Ondanks een reddingspakket van 10 miljard euro dat ervoor moet zorgen dat Nederlandse bedrijven hun werknemers blijven betalen, moeten mensen voorbereid zijn op dreigende faillissementen en ontslagen in de komende weken, aldus minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees. ‘Mensen zullen hun baan verliezen en bedrijven gaan failliet’, gaf Koolmees toe aan de lokale nieuwsdienst AD.

“Ik zou daar niet naïef over moeten zijn”, zei hij. “Natuurlijk heeft deze crisis ook structurele gevolgen”, legde de minister uit, waarbij hij zijn bezorgdheid uitte over de mogelijkheid van massaontslagen. “De reisindustrie krijgt een zware klap, net als luchtvaart en catering. ”

Hij vervolgde echter dat er sectoren zijn “waar er grote verschillen zijn: supermarkten en bouwmarkten genereren veel omzet, terwijl de rest van de detailhandel dat niet doet.”

Koolmees ‘opmerkingen komen slechts enkele dagen nadat de regering haar plan had aangekondigd om tot 90 procent van de loonsverlagingen te dekken voor bedrijven die als gevolg van het coronavirus in drie maanden tijd minstens 20 procent van hun omzet verliezen. De maatregelen, aangekondigd op 31 maart, zijn van toepassing op inkomsten tot 9.538 euro per werknemer per maand.

Desondanks erkende Koolmees dat veel bedrijven nog steeds zullen proberen werknemers te ontslaan in plaats van de uitkering aan te vragen. “Er zullen zeker bedrijven zijn die verwachten dat de gevolgen van de crisis langer zullen aanhouden en dienovereenkomstig zullen handelen door het ontslaan van personeel”, legt hij uit. Het reddingspakket is ook “bedoeld om mensen te blijven betalen met een tijdelijk contract of oproepkrachten”, merkte hij op.

‘In een crisis zie je vaak dat deze mensen als eersten worden ontslagen’, merkt Koolmees op. Het was het flexibele karakter van hun baan waardoor ze de meeste kans maakten op een hit, waarvan Koolmees zei: “Ik maak me het meest zorgen over hen.”

Flexibele werknemers en onafhankelijke contractanten behoren immers tot de meest betrokkenen in Nederland vanwege hun persoonlijke financiële situatie. Onderzoek dat zaterdag werd gepubliceerd, toonde aan dat tussen de 60 en 70 procent van de mensen die werken met een flexibel of per dagcontract, zich zorgen maakt of zeer bezorgd is over hun financiën na de aanhoudende gezondheidscrisis.

De minister verwacht ook dat tot 150 duizend bedrijven de regeling zullen aanvragen en vraagt ​​bedrijven om hun begrip. ‘We doen ons best’, zegt hij. “Het systeem is zo opgezet dat grote aantallen aanvragen tegelijk kunnen worden verwerkt en betaald.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws