4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Opening Lelystad Airport vertraagd door coronavirus

- Advertisement -


De opening van Lelystad Airport, bedoeld om vakantievluchten van het drukke Schiphol over te nemen, heeft wederom vertraging opgelopen, ditmaal door de coronaviruscrisis. De geplande opening eind dit jaar is niet meer haalbaar, zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel is nu om de luchthaven in november 2021 te openen, meldt NU.nl.

“De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de luchtvaartsector. Er zijn wereldwijd maatregelen genomen en het aantal vliegtuigbewegingen is fors afgenomen”, aldus Van Nieuwenhuizen. De luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol vliegen, richten zich nu vooral op overleven en niet op expansie. Dit betekent ook dat er momenteel geen druk is op Schiphol, omdat er zoveel vliegtuigen aan de grond staan.

Naast het coronavirus speelde ook de Raad van State, die het stikstofbeleid van de regering ongeldig verklaarde, een rol bij de vertraging. Het kabinet heeft volgens een dinsdag gepubliceerd rapport onjuiste berekeningen gemaakt over de impact die Lelystad Airport zou hebben op de stikstofdepositie in het gebied. De commissie milieueffectrapportage en het RIVM concludeerden dat er sprake was van “beperkte onderschatting” van de stikstofemissies. Dat betekent dat de stikstofemissies elders moeten worden verminderd voordat de luchthaven open kan.

De regering verwacht dat de luchtvaartsector zich snel zal herstellen na de coronaviruscrisis. ‘Het kabinet stelt alles in het werk om de economische neergang zoveel mogelijk te beperken en optimale voorwaarden te scheppen voor een snel economisch herstel na de corona-crisis’, aldus de minister. De komende maanden wordt daarom verder gewerkt aan de voorbereiding op de opening volgend jaar en het verkrijgen van de benodigde natuurvergunningen.

Dit is de derde keer dat Van Nieuwenhuizen de opening van Lelystad Airport, die in eerste instantie gepland was om in april 2018 operationeel te zijn, heeft uitgesteld. Eerst waren er problemen met geluidsoverlast, daarna kwam het stikstofprobleem naar boven.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws