4.8 C
Utrecht
dinsdag, november 30, 2021

Oproep tot oplossing oorlog Ethiopië: ‘Land kan zich geen verdere verwoesting veroorloven’

- Advertisement -


Bijna zestig Afrikaanse academici roepen in een open brief op tot een politieke oplossing voor het conflict in het noorden van Ethiopië. Daar woedt al bijna tien maanden een burgeroorlog. Die begon als een conflict tussen de machthebbers in de deelstaat Tigray en de nationale regering in Addis Abeba, maar inmiddels wordt ook buiten Tigray gevochten.

“Ethiopië kan zich geen verdere verwoesting veroorloven”, schrijven de academici in een oproep op de website African Arguments. Ze zijn bang dat het conflict zich steeds verder uitbreidt. De oproep is onder meer ondertekend door professoren en andere academici uit Ethiopië, Tsjaad, Kenia, Zuid-Afrika en Sierra Leone.

De ondertekenaars scharen zich achter de bemiddeling door de Afrikaanse Unie. De Unie wees deze week de voormalige president van Nigeria, Olusegun Obasanjo, aan als speciale gezant voor de Hoorn van Afrika, de regio waar ook Ethiopië toe behoort.

De Unie stuurde vorig jaar ook al een delegatie naar Ethiopië, maar dat haalde niets uit. De premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat hij het conflict ziet als interne aangelegenheid. Inmiddels is het gebied waar gevochten wordt alleen maar groter geworden.

En veel Ethiopiërs zijn al naar buurland Sudan gevlucht:Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws