-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Oud-jeugdvoetballers melden seksueel misbruikt te zijn bij twee Nederlandse clubs

- Advertisement -


Twee oud-voetballers van PSV en Vitesse meldden bij het betaald voetbal dat ze in hun jeugd seksueel misbruikt waren tijdens het spelen bij de Nederlandse clubs. Het is voor het eerst dat slachtoffers van seksueel misbruik in Nederlandse profclubs zich melden, aldus NU.nl.

De oud-PSV-speler meldt in de jaren 60 te zijn misbruikt. Volgens het slachtoffer heeft een man die betrokken was bij de jeugdopleiding hem jarenlang seksueel misbruikt, te beginnen toen hij 8 jaar oud was. Dit gebeurde vaak na een training in een bos in de buurt van het jeugdcomplex van de club. Volgens de oud-speler, die anoniem wilde blijven, is het niet onwaarschijnlijk dat andere jonge spelers door dezelfde man zijn misbruikt. Het slachtoffer nam contact op met PSV na een oproep aan de slachtoffers om dit in de Nederlandse media te doen. Het was voor het eerst dat PSV van het misbruik hoorde. De voetbalclub riep andere slachtoffers op zich te melden door contact op te nemen met de club zelf of met de NOC / NSF-commissie die momenteel seksueel misbruik en intimidatie in de sport onderzoekt.

De Vitesse-zaak was recenter. In 1996 werd een 12-jarige jeugdspeler seksueel misbruikt en de hele nacht tegen zijn wil vastgehouden door de leider van het C1-team. Het incident is op verzoek van de Arnhemse club geheim gehouden. Volgens een manager van Vitesse wilde de club de privacy van het slachtoffer beschermen. ‘Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het imago van de club geen rol speelde bij die beslissing.’ De dader werd onmiddellijk geschorst en later ontslagen. Hij kreeg ook een gevangenisstraf van zes weken, die voorwaardelijk werd opgeschort.

De algemeen directeuren van beide clubs vertelden zaterdag aan de Volkskrant dat ze hun excuses hebben aangeboden aan de slachtoffers. Ze betreuren wat er met hen is gebeurd en roepen andere slachtoffers op om naar voren te komen. Beide clubs zijn van plan de ervaringen van de slachtoffers te gebruiken om de huidige en toekomstige jeugdspelers te beschermen tegen soortgelijke gebeurtenissen.

“Dit is vooral vreselijk voor het slachtoffer”, aldus Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, aldus NU.nl. “Er is hem onbeschrijfelijke schade toegebracht. We respecteren enorm dat het nu de stap heeft gezet om ons zijn verhaal te vertellen. Het is naïef om aan te nemen dat zulke dingen vandaag niet gebeuren. Bij PSV hebben we organisatorisch een situatie gecreëerd die dit soort misdrijf.” Volgens PSV stemde het slachtoffer ermee in zijn verhaal te delen met de vertrouwenspersonen van de club. ‘Een buitengewoon gebaar. We zullen er zeker gebruik van maken. Het zal ons helpen signalen te herkennen die op problemen wijzen.’ Zei Gerbrands.

“We voelen ons verantwoordelijk voor de situatie van het slachtoffer”, zegt Joost de Wit, algemeen directeur aat Vitesse. In overleg met het slachtoffer is besloten dat hij zal optreden als Vitesse-ambassadeur. Hij zal informatie geven over zaken waar jeugdvoetballers mee te maken kunnen krijgen, zoals seksueel misbruik.

De Nederlandse voetbalbond KNVB is “zwaar getroffen” door deze onthullingen, zei KNVB Directeur Operationele Zaken Gijs de Jong tegen de Volkskrant. “De ervaringen van slachtoffers uit het verleden kunnen bijdragen aan een betere aanpak van seksueel misbruik in de sport. We roepen hen daar op om naar voren te komen.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws