7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Oudst bekende Nederlandstalige opnameoppervlakken in Alkmaar

- Advertisement -


De oudst bekende opname in de Nederlandse taal is gemaakt publiekelijk verkrijgbaar door het Streekarchief Alkmaar afgelopen weekend. Het meer dan 120 jaar oude audio-fragment van drie minuten werd ontdekt op een strook magneetband uit de jaren zeventig terwijl het archiefteam hun geluidscollectie inventariseerde.

Opgenomen door de Alkmaarse chemicus Jan Daniël Boeke op 9 maart 1898 met een fonograaf, een voorloper van de modernere platenspeler, bevat de audio een reeks klinkers en zang, gevolgd door een “Hiep hiep hiep hiep hoorah!”

Vóór de opname van Boeke dateerde de oudst bekende opname van de Nederlandse taal uit 1899.

‘Het is best bijzonder om iemand die 122 jaar geleden leefde Nederlands te horen spreken. Het is ook heel fijn dat je hem soms meer persoonlijke dingen hoort zeggen. Dat is een soort glimlachende mensen op hele oude foto’s. Je ziet niet zo vaak, “, aldus Mark Alphenaar van het Regionaal Archief Alkmaar.

Alphenaar vult aan dat hij hoopt dat meer instellingen en verzamelaars weer in hun geluidscollecties duiken.

Jan Boeke, die chemicus en onderzoeker was geweest, maakte de opname als onderdeel van zijn onderzoek naar taal en geluid. Volgens het Regionaal Archief Alkmaar heeft hij ook een grote verscheidenheid aan soortgelijke geluiden opgenomen, variërend van het opnemen van teksten tot de geluiden van zijn vrouw en kinderen. Veel opnames van Boeke zijn verloren gegaan of zijn moeilijk te begrijpen.

De originele wasrollen die Boeke had gebruikt om de opnames te maken, worden momenteel bewaard in het Universiteitsmuseum in Utrecht.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws