6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Overlevenden van de Tweede Wereldoorlog roepen de Nederlandse overheid op om vluchtelingenkinderen op te nemen

- Advertisement -


Twaalf Nederlanders die als kinderen in de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken, schreven het parlement een brief waarin ze Nederland opriepen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. De Tweede Kamer gaat stemmen over het al dan niet opvangen van een aantal van deze kinderen later op de dag, meldt de NOS.

‘Wij zijn zelf ooit als kinderen gered, vaak door volslagen vreemden. We werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als joodse of Sinti-kinderen vervolgd en moesten onderduiken. We werden opgevangen door allerlei soorten gezinnen, vaak christelijk geïnspireerd, bij een tijd waarin ze zelf een groot risico liepen “, schreven de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Onder de ondertekenaars bevinden zich socialist Abram de Swaan, schrijver Chaja Polak en journaliste Hanneke Groenteman.

“Nederland loopt nu geen risico en hoeft niet op te offeren om de niet-begeleide vluchtelingenkinderen die in de Griekse kampen zijn gestrand, te helpen, bijvoorbeeld door er 500 op te nemen”, schreven de overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog. ‘Alles wat dit land nodig heeft, is medeleven en heel gewone menselijke genade.’ En toch “Nederland heeft tot nu toe geweigerd verantwoordelijkheid te nemen en is niet bereid een enkel kind toe te laten.”

De ondertekenaars wezen erop dat meerdere Nederlandse gemeenten hebben laten zien deze kinderen te willen opvangen en dat een aantal Europese landen al kinderen heeft gered uit de vluchtelingenkampen in Griekenland. Ze riepen de parlementariërs en de regering op om dezelfde barmhartigheid en mededogen te tonen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws