Pak oppositie moet ‘bij elkaar blijven’ om de democratie te herstellen: EFSAS


Amsterdam [Netherlands], 3 oktober (ANI): Terwijl oppositiepartijen in Pakistan een nieuw eenheidsfront hebben gevormd met als doel de ‘echte en onverdunde’ democratie in het land te herstellen, zei een Europese denktank dat de oppositiepartijen ‘bij elkaar moeten blijven’ als ze zijn echt van plan “de wurggreep die het militaire establishment heeft gehad op het bestuur en zelfs de economie” los te maken.

De leiders van 11 Pakistaanse oppositiepartijen, waaronder prominente de Pakistaanse Volkspartij (PPP), Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N), Awami National Party (ANP) en Jamiat-e-Ulama-e-Islam (JUI ), kondigde aan het einde van de All Parties Conference (APC) op 20 september de oprichting aan van een gezamenlijk platform, de Pakistan Democratic Movement (PDM).

“Tegen de achtergrond van deze positieve indicaties zal de oppositie bij elkaar moeten blijven als ze echt van plan is de wurggreep te verminderen die het militaire establishment heeft gehad op het bestuur en zelfs de economie, van het land sinds de oprichting in 1947”, aldus de Europeaan. Foundation of South Asian Studies (EFSAS), zei in een commentaar.

De 26-punten resolutie aangenomen door de APC beloofde ervoor te zorgen dat alle organen van de staat strikt worden beheerd zoals voorgeschreven door de wet.

Het riep op tot de oprichting van een waarheids- en verzoeningscommissie om de misstanden tegen de mensen sinds de onafhankelijkheid van Pakistan in 1947 te onderzoeken. Een dergelijk onderzoek kan alleen maar een lange, smerige geschiedenis van militaire misstanden onthullen.

Het eiste ook dat premier Imran Khan en zijn regerende Pakistaanse partij Tehrik-e-Insaf (PTI) aftreden en nieuwe landelijke verkiezingen aankondigen.

De PDM stelt voor om een ​​massale protestcampagne te lanceren die bestaat uit openbare bijeenkomsten, politieke bijeenkomsten, moties van wantrouwen, massaal ontslag van vergaderingen en, tot slot, een lange mars in januari die zal uitmonden in een sit-in in de hoofdstad Islamabad tot aan hun eisen zijn ontmoet.

“Als het protestprogramma volgens de geplande lijnen verloopt, kan het de komende maanden een grote uitdaging vormen voor de stabiliteit van Pakistan”, zei de EFSAS.

“ De omvang van de ongemakkelijkheid die de vorming van de PDM en de radicale aard van de uitgesproken ambities die in het establishment werden gegenereerd, kan worden afgeleid uit het feit dat binnen enkele dagen PML-N-president Shahbaz Sharif, die anders bekend stond als in de goede boeken van het establishment, werd gearresteerd op beschuldiging van corruptie en het witwassen van geld, “voegde het eraan toe.

De denktank merkte op dat de eerdere inspanningen om de eenheid van de oppositie te bevorderen geen bemoedigende resultaten hebben opgeleverd en daarom geen vertrouwen hebben gewekt bij de massa.

“In mei 2019 hadden de PPP en de PML-N de lancering aangekondigd van protesten tegen de regering, waarbij de spiraalvormige inflatie de belangrijkste reden was. Dergelijke protesten werden echter niet gelanceerd en de twee partijen besloten toen een motie in te dienen om de de voorzitter van de senaat, het hogerhuis van het Pakistaanse parlement, die tot de regerende PTI behoorde, “zei hij.

De EFSAS merkte echter ook op dat de oppositie deze keer veel inclusiever is.

“Met het grotere aantal betrokken partijen en het brede scala aan ideologieën die deze partijen onderschrijven, is de kans op meningsverschillen groter. Vertrouwenskwesties en tegenstrijdige persoonlijke en partijbelangen zijn ook in overvloed”, zei hij.

‘Dat gezegd hebbende, als het inderdaad de oprechte bedoeling is van de PDM om de politieke grasmat die er terecht is terug te eisen, dan is de enige manier waarop ze dat kan doen door stevig op te komen tegen het militaire establishment dat de usurpator van haar werkruimte en plunderaar van de overvloedige hulpbronnen van zijn land, ‘voegde het eraan toe. (ANI)

.

Spring naar toolbar