4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Pandemie die het bestaande tekort aan leraren en ongelijkheid in het onderwijs verergert: Onderwijsraad

- Advertisement -


Het Nederlandse onderwijs heeft gerichte investeringen nodig om te voorkomen dat het ontspoort door de coronaviruspandemie, aldus de Onderwijsraad in advies aan onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob. De crisis verergert de problemen die al bestonden in het onderwijs, aldus de raad, met name over het tekort aan leerkrachten en de ongelijkheid in het onderwijs, meldt de NOS.

De Raad adviseerde dat de regering investeert in vijf hoofdcategorieën: het bestrijden van lerarentekorten, gelijke kansen voor alle leerlingen en studenten, leesvaardigheid, betere toegang tot de arbeidsmarkt en leermogelijkheden, en meer flexibiliteit voor toetsen en examens om ze tot een crisis te maken bewijs’.

Volgens de Raad zijn de ongelijkheden in het onderwijs die vóór de pandemie bestonden, nu nog groter. Kinderen uit kwetsbare gezinnen werden meer getroffen door de crisis, omdat hun ouders hen niet konden helpen met hun schoolwerk of omdat ze bijvoorbeeld geen toegang hadden tot de technologie die nodig was voor afstandsonderwijs. Om dit op te lossen zou de overheid kunnen investeren in zaken als brede brugklassen en het uitstellen van schooladvies in groep acht.

Scholen met veel kwetsbare leerlingen hebben ook voldoende en goed opgeleide leerkrachten nodig – nog een reden om het lerarentekort aan te pakken. Daartoe adviseerde de Onderwijsraad de salariskloof tussen het basis- en voortgezet onderwijs te dichten. En leraren die op scholen werken waar het tekort het grootst is, zouden meer moeten verdienen, zei de Raad.

Vanwege de coronaviruscrisis zijn de laatste toetsen en examens dit studiejaar afgelast, ook al zijn deze toetsen van groot belang. “Op deze manier kunnen studenten laten zien wat ze kunnen en op een passende plek in het vervolgonderwijs terechtkomen”, aldus raadsvoorzitter Edith Hooge. De Raad wil dat tests flexibeler worden zodat er tijdens een crisis alternatieven zijn. Maak het makkelijker om toetsen te verplaatsen, doe ze vaker digitaal of mondeling, of verspreid ze meer over het hele schooljaar. ‘We hebben van de afgelopen periode kunnen leren, dus vragen we de ministers om voorbereid te zijn.’

Door de economische gevolgen van de coronaviruscrisis ziet de arbeidsmarkt er voor afgestudeerden een stuk minder rooskleurig uit. Dit kan voor onzekerheid, stress en demotivatie zorgen, terwijl deze jongeren na de crisis hard nodig zijn, aldus de Onderwijsraad. De regering zou daarom extra geld moeten steken in het garanderen van stages en leerlingplaatsen, aldus de Raad. Ook moet er in de cursussen meer aandacht zijn voor taalvraagstukken, zodat afgestudeerden sneller een baan kunnen vinden.

De Onderwijsraad is het belangrijkste adviesorgaan van de overheid op het gebied van onderwijs. Het advies van de Raad is niet bindend, de onderwijsministers kunnen beslissen of ze het al dan niet opvolgen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws