14.7 C
Utrecht
woensdag, oktober 20, 2021

Paris is klaar om meer Covid-hulpgeld uit te geven om Air France te redden

- Advertisement -


De Franse regering heeft gezegd dat het de Air France-KLM-alliantie zal blijven steunen als dat nodig is, nadat de media hadden gemeld dat de luchtvaartmaatschappij nog eens 6 miljard euro aan noodfondsen zocht om haar door de Covid-19-crisis te helpen.

“De staat heeft Air France altijd krachtig gesteund sinds het begin van de crisis”, zei de woordvoerder van de Franse regering, Gabriel Attal, tegen verslaggevers voor een kabinetsvergadering op woensdag, eraan toevoegend dat het bedrijf de gesprekken met het ministerie van Financiën voortzette.

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire maakte een week geleden soortgelijke opmerkingen.

De opmerkingen kwamen nadat de Franse krant Le Monde dinsdag meldde dat Air France-KLM plannen besprak om 6 miljard euro op te halen bij haar twee overheidsaandeelhouders en andere investeerders.

De Frans-Nederlandse alliantie ontving eerder dit jaar 10,4 miljard euro aan door de staat gesteunde reddingsoperaties, waarvan 7 miljard uit Frankrijk en 3,4 miljard uit Nederland.

Le Monde zei dat het bedrijf nog eens 4 miljard van de regeringen zocht, een combinatie van een kapitaalinjectie en hybride schuld, plus nog eens 2 miljard van investeerders.

Een woordvoerder van Air France-KLM zei dat het bedrijf geen commentaar had op het rapport, waarin anonieme bronnen werden genoemd.

De Franse en Nederlandse staten hebben elk ongeveer 14 procent van de groep in handen.

Terwijl de aandelen in het bedrijf stegen na recente aankondigingen van effectieve kandidaat-vaccins, doet de recente terugkeer naar opsluiting en bewegingsbeperkingen in Frankrijk en een groot deel van Europa twijfels rijzen over de vooruitzichten voor economisch herstel.

Verwacht werd dat het bedrijf in de komende twee jaar al meer dan 7.500 banen zou schrappen en worstelt met de economische gevolgen van de Covid-pandemie.

Greenpeace klaagt aan om Nederlandse reddingsoperatie te blokkeren

De 7 miljard euro die al aan de luchtvaartmaatschappij was toegekend – onderdeel van een fonds van 15 miljard euro voor een worstelende lucht- en ruimtevaartindustrie – kwam met voorwaarden voor het verminderen van de uitstoot die volgens milieugroeperingen niet ver genoeg gingen.

Soortgelijke kritiek werd woensdag geuit bij een rechtbank in Den Haag toen milieuactivist Greenpeace een rechtszaak aanspande om de 3,4 miljard euro aan Nederlandse staatssteun die in juni werd aangeboden te blokkeren, met het argument dat de regering er niet in was geslaagd de luchtvaartmaatschappij te dwingen haar bedrijf duurzamer te maken.

“Klimaatverandering is gevaarlijk en vindt plaats”, zei Greenpeace-advocaat Frank Peters tijdens een hoorzitting. “De regering heeft nu de kans gemist om de luchtverontreiniging aan te pakken.”

Een van de voorwaarden voor KLM om het hulppakket te nemen, was het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen per passagier tot de helft van het niveau van 2005 in 2030. Greenpeace voerde aan dat dit de totale uitstoot niet zou verminderen als het aantal passagiers zou blijven groeien.

De regering voerde aan dat de voorwaarden in overeenstemming waren met internationale luchtvaartafspraken en dat strengere eisen de luchtvaartmaatschappij ten val konden brengen.

“Strengere klimaateisen betekenen aanzienlijk hogere kosten en een nadeel [against] concurrenten, ‘zei staatsadvocaat Karlign Teuben.

Nederlandse rechtbanken deden in 2018 historische uitspraken dat de regering van het land de internationale verplichtingen om de CO2-uitstoot te verminderen niet was nagekomen.

(met nieuwsberichten)

Oorspronkelijk gepubliceerd op RFI

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws