6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Permanente schaalvergroting in ICU-capaciteit onmogelijk, stelt deskundige

- Advertisement -


Het permanent opschalen van het aantal intensive care-afdelingen is niet haalbaar, aldus de interim-president van de zorgorganisatie Nurses & Carers Netherlands (V&VN) Gerton Heyne. In een interview met NOS Radio 1 op zaterdag suggereerde Heyne dat het niet nodig is om de beoogde capaciteit van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge van 1.700 ICU-bedden te halen, terwijl er in werkelijkheid in werkelijkheid enkele honderden minder bedden nodig zijn.

‘We verwachten dat het op basis van demografische gegevens en de verwachte zorgvraag nodig is om op te schalen naar 1350 bedden’, legt Heyne uit, en voegt eraan toe dat het probleem met opschaling ligt bij rekrutering. ‘Dat komt omdat het moeilijk is om verpleegsters te werven, maar ook om ze te houden’, voegde hij eraan toe.

Voordat de gezondheidscrisis in Nederland toesloeg, waren er in het hele land in totaal 1.150 plaatsingen op de intensive care. De helft van deze bedden werd doorgaans ingenomen door patiënten met geplande procedures. Om het hoofd te bieden aan de aanval van Covid-19-patiënten, die op een gegeven moment 1.400 op de intensive care bedroegen, werd de meeste routinematige gezondheidszorg opgeschort, terwijl de capaciteit van de ICU werd verhoogd met flexibele personeelsbezetting, acquisitie van meer beademingsapparaten en het terugbrengen van gezondheidswerkers die onlangs waren vertrokken het veld.

Als Heyne’s voorgestelde doel van 1350 permanente ICU-bedden zou worden gehaald, zouden 300 tot 350 nieuwe verpleegsters moeten worden gerekruteerd en opgeleid en opgeleid om het werk op zich te nemen. Een grotere opschaling volgens Heyne zou echter alleen nodig zijn onder noodsituaties en maximaal een maand, en elke verdere opschaling van het aantal ICU-bedden kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van zorg.

De opmerkingen van Heyne komen naarmate Nederland een sterke daling blijft zien van het aantal Covid-19-patiënten dat ICU-zorg nodig heeft sinds de piek van de pandemie in april, waarbij de cijfers sinds die tijd begin juni met bijna 90 procent zijn gedaald.

Het V&VN en een andere zorgvereniging, het NVIC, gaan eind volgende week gezamenlijk hun bevindingen presenteren aan de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, aldus de publieke omroep.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws